Økologisk landbruk

Oppdatert 20.12.2023

I økologisk produksjon blir det sett ekstra krav til miljøomsyn og dyrevelferd. Økologisk landbruk kan bidra til å gjere norsk landbruk meir miljøvennleg og berekraftig, fordi erfaringar frå økologiske driftsformer blir overførte til det konvensjonelle jordbruket.

I økologisk landbruk er målet å bruke dei lokale og fornybare ressursane på kvart gardsbruk og å bevare og forvalte det biologiske mangfaldet og kulturlandskapet. Det blir til dømes ikkje nytta kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemiddel, og regelverket avgrensar kor mange dyr som kan haldast på eit bestemt areal. Økologisk landbruk bidreg dessutan til auka matmangfald og at forbrukarane får tilgang til produkta dei ønskjer. Debio godkjenner og fører kontroll med den økologiske landbruksproduksjonen. 

Statsforvaltarens oppgåver

Statsforvaltaren har som oppdrag å vidareutvikle økologisk jordbruk som ein del av landbruket i fylket. Oppdraget er forankra i Nasjonal strategi for økologisk landbruk. Strategien har som mål å stimulere til økologisk produksjon som er etterspurt i marknaden.

Frå 2020 har fylkeskommunen overtatt ansvar for å støtte utviklinga av økologisk landbruk gjennom forvaltning av tilskot til regionale tilretteleggingstiltak. Dette er midlar som kan tildelast kommunar, organisasjonar, forskings- og utviklingsinstitusjonar registrert i Einingsregisteret. Føretak registrert i Einingsregisteret kan også søkje dersom tiltaket har som mål å fremje fellesgode knytt til næringsutvikling.

Vis meir


Publisert 03.10.2017

Vel økologisk mat for miljøet

Nordmenn kjøper økologisk fordi de meiner det er meir miljøvennleg og gir betre dyrevelferd enn konvensjonell produsert mat.


Publisert 12.09.2017

God for jord - god for avling

Jordfruktbarheit og jordlivet er avgjerande for plantevekst og gode avlingar. På fagdagen 28.sept er dette eit sentralt tema.


Publisert 26.05.2017

Markvandring: Grønsaker utan kjemi

NLR Rogaland inviterer alle interesserte grønsaksprodusentar til markvandring. Ei på Haugalandet 7. juni, og ei på Jæren 8. juni. Her blir det tid til å utveksle erfaringer om tiltak mot ugras og dyrkingsteknikk i økologisk produksjon. 


Publisert 05.04.2017

Kart over økologisk produksjon

Vil du vite kvar produsentane med økologisk drift i din region held til? Eller kva dei dyrkar?


Publisert 03.04.2017

Omsetninga av økologiske produkt når nye høgder

Dagligvarehandelen auka omsettinga av økologiske produkt frå om lag 2 milliardar kroner i 2015 til nærmare 2,5 milliardar i 2016. Det utgjer 1,73 prosent av dagligvarehandelen. I 2011 låg omsetninga i dagligvarehandelen på om lag 1 milliardar kroner.


Publisert 23.03.2017

EU sitt øko-regelverk gjeldande i Noreg

EU-regelverket for økologisk produksjon gjelder i Noreg med verknad frå 18.mars 2017. Dermed er rammene og konkurransevilkåra for økologisk produksjon like med EU. Det er spesielt viktig dersom verksemder ønsker å eksportere økologiske produkt.


Publisert 14.02.2017

Spis betre - lev betre!

Har du lyst å dyrke din eigen mat, men veit ikkje heilt korleis du skal setje i gong? Kom på møte om urban dyrking, tirsdag 14.mars 2017 i Stavanger. 


Publisert 27.01.2017

Tett golv blir krav for økologisk sau

Halvparten av bingearealet skal være tett. Dato for når krava skal bli innfridde er framleis uavklart. Samstundes er det viktig at produsentane gjer førebuingar med eingong, då det ikkje vil bli nokon overgangsperiode.


Publisert 12.12.2016

Er økologisk jordbruk lønnsamt?

Aldri før har etterspurnaden etter økologisk mat vore større enn nå. At det ikkje blir produsert meir økologisk mat i Noreg kan til en viss grad forklarast med for lite lønnsemd, høg risiko for avlingssvikt og usikkerheit i marknaden for frukt- og grønsaksbønder.  


Publisert 06.12.2016

Økotomat frå Rennesøy over heile landet

I heile Noreg har COOP- kundar kunna kjøpt tomat  frå Voll økologiske gartneri på Rennesøy.