Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 06.06.2019

Kunngjøring: Tillatelse til utslipp ved tunneldrift i Kongsberg

Fylkesmannen har gitt Glitre Energi Produksjon AS tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved Skollenborg kraftverk i Kongsberg kommune.


Publisert 06.06.2019

Kunngjøring: Tillatelse til utslipp ved tunneldrift i Ål

Fylkesmannen har gitt E-CO Energi AS tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved dam Mjåvatn i Ål kommune.


Publisert 23.05.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til anleggsarbeid for nytt dobbeltspor Sandbukta – Moss – Såstad i Moss og Rygge kommuner

Fylkesmannen i Oslo og Viken har i vedtak av 23.05.2019 gitt Bane NOR SF tillatelse til anleggsarbeid for nytt dobbeltspor Sandbukta – Moss - Såstad på fastsatte vilkår. Vedtaket kan påklages innen 16. juni 2019. Den delen av søknaden som gjelder å slippe tunneldrivevann til Gunnarsbybekken er avslått, jf. vedtak 1. mars 2019.

 


Publisert 23.05.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til mudring i sjø i Oppegård kommune

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Oppegård kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudringsarbeider ved Oppegård båthavn, Sandbukta, Ingierstrand bad og Bekkensten i Oppegård kommune. Vedtaket kan påklages innen 28. juni 2019.


Publisert 14.05.2019

Kunngjøring: vedtak om tillatelse til Bane NOR til anleggsarbeid i Drammen

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Bane NOR SF tillatelse etter forurensningsloven i sammenheng med entreprisen UDK 01 i InterCity-utbyggingen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 28. juni 2019.


Publisert 09.04.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til snødeponi i Ringerike kommune

Fylkesmannen har gitt Ringerike kommune tillatelse til etablering av snødeponi på Petersøya på Hønefoss i Ringerike kommune.


Publisert 08.04.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til utslipp for Hallingfisk AS

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Hallingfisk AS tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra produksjon av innlandsørret på landbasert settefiskanlegg i Kleivi Næringspark i Ål kommune.


Publisert 06.03.2019

Kunngjøring: Avslag på del av søknad - utslipp av anleggsvann fra tunneldriving til Gunnarsbybekken tillates ikke

Fylkesmannen i Oslo og Viken avslår med hjemmel i forurensningsloven § 11 den delen av søknad om utslippstillatelse for jernbaneutbygging Sandbukta-Moss-Såstad som gjelder utslipp av anleggsvann fra tunneldriving til Gunnarsbybekken i Rygge kommune. Avslaget gis på bakgrunn av risiko for alvorlige konsekvenser for naturverdier i Gunnarsbybekken, der ørretpopulasjonen i bekken i verste fall kan dø ut.

Fylkesmannen vil vurdere tillatelse til utslipp av anleggsvann fra dagsone til Gunnarsbybekken når resterende deler av utslippssøknaden behandles.

Vedtaket kan påklages innen 31. mars 2019


Publisert 22.02.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse etter forurensningsloven for Bane NOR SF (UDK 02)

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Bane NOR SF tillatelse etter forurensningsloven i sammenheng med entreprisen UDK 02 i InterCity-utbyggingen. Dette er en av hovedentreprisene i utbyggingen av Vestfoldbanen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 1. april 2019. 


Publisert 08.02.2019

Kunngjøring: vedtak om tillatelse etter forurensningsloven for Bane NOR SF i sammenheng med InterCity-strekningen Drammen-Kobbervikdalen

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Bane NOR SF tillatelse etter forurensningsloven i sammenheng med entreprisene UDK 28 og UDK 33 i InterCity-utbyggingen. Entreprisene er forberedende arbeider knyttet til utbyggingen av Vestfoldbanen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 8. mars 2019.