Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 20.01.2020

Tillatelse til mudring og tildekking i sjø ved Bispevika i Oslo kommune

Fylkesmannen gir Bjørvika Infrastruktur AS tillatelse til mudring og tildekking i sjø i Oslo kommune. Klagefrist på vedtaket er 21. februar 2020.


Publisert 13.01.2020

Tillatelse til mudring ved Båtstø i Frogn kommune

Vi har ferdigbehandlet søknad om tillatelse til mudring ved Båtstø (gbnr. 59/198) i Frogn kommune i forbindelse med etablering av en ny vannledning. Vi gir tillatelse på nærmere vilkår. Vedtaket kan påklages innen 14. februar 2020.


Publisert 13.01.2020

Tillatelse til mudring og utfylling i Mosseelva i Moss kommune

Statens vegvesen Region øst har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Mosseelva i Moss kommune. Vedtaket kan påklages innen 17. februar 2020. 


Publisert 06.01.2020

Midlertidig tillatelse til deponering av overskuddssnø på Berskaug

Drammen kommune har fått midlertidig tillatelse til drift av snødeponiet på Berskaug i Drammen. Vedtaket kan påklages innen 31. januar 2020.


Publisert 06.01.2020

Tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved Godfarfoss kraftverk

Glitre Energi Produksjon AS har fått tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved Godfarfoss i Nore og Uvdal kommune. Vedtaket kan påklages innen 31. januar 2020.


Publisert 16.12.2019

Tillatelse til utslipp fra avløpsanlegg i Krødsherad kommune

Krødsherad kommune har fått ny tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Norefjell renseanlegg. Tillatelsen omfatter det totale avløpssystemet knyttet til Norefjell renseanlegg, herunder både ledningsnett, renseanlegg og resipientovervåkning. Vedtaket kan påklages innen 31. januar 2020.


Publisert 09.12.2019

Pålegger strakstiltak Løvenskioldbanen

Fylkesmannen pålegger Norges Skytterforbund strakstiltak for å redusere tungmetallholdig avrenning fra leirduebanen på Løvenskioldbanen.


Publisert 02.12.2019

Tillatelse til utslipp i forbindelse med anleggsarbeider i Drammen

Bane NOR har fått tillatelse til utslipp i forbindelse med forberedende arbeider  knyttet til InterCity-utbyggingen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 7. januar 2020. 


Publisert 25.11.2019

Tillatelse til behandling av oljeholdig sandfangslam til Lindum AS, Drammen

Vi har gitt Lindum AS tillatelse etter forurensningsloven til mottak og behandling av 7000 tonn mer oljeholdig sandfangslam i 2019 på Lindum i Drammen enn de tidligere har hatt tillatelse til. Vi har samtidig foretatt noen endringer i tillatelsen. Vedtaket kan påklages innen 20. desember 2019.


Publisert 15.11.2019

Tillatelse til mudring i Rørvikbukta og avslag på søknad om dumping i sjøen

Vi har ferdigbehandlet søknad om tillatelse til mudring i Rørvikbukta i Rygge kommune og dumping av masser i sjø ved Midtre Sletter i Råde kommune. Vedtaket kan påklages innen 16. desember 2019.