Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 21.04.2020

Midlertidig tillatelse til deponering av overksuddssnø på Longsdalen i Rælingen

Rælingen kommune har fått midlertidig tillatelse til drift av snødeponi på Longsdalen. Vedtaket kan påklages innen 21. mai 2020.


Publisert 03.04.2020

Tillatelse til utslipp i forbindelse med bygging av E18 Lysaker til Ramstadsletta

Statens vegvesen har fått tillatelse etter forurensingsloven til utslipp i anleggsfasen i forbindelse med forberedende arbeider for bygging av ny E18 mellom Lysaker og Ramstadsletta. Klagefrist er 29.april 2020


Publisert 04.03.2020

Tillatelse til fysiske tiltak i sjø ved Vestre Strandvei 93 på Tofte

Hurum Brygge AS har fått tillatelse etter forurensningsloven til å gjennomføre fysiske tiltak i sjø ved Vestre Strandvei 93 på Tofte i Asker kommune. Klagefrist er 3. april 2020.  


Publisert 02.03.2020

Tillatelse for Peterson Packaging AS - bølgepappfabrikk i Halden kommune

Fylkesmannen har ferdigbehandlet søknaden fra Peterson Packaging AS, hvor virksomheten søker om tillatelse etter forurensningsloven til en ny bølgepappfabrikk. Vi gir tillatelse til omsøkt tiltak på fastsatte vilkår.


Publisert 19.02.2020

Miljøhensyn gjør at skyteanlegg på Bekkhus må legges ned

Bekkhus skytebane, som ligger i Sarpsborg, kan drives midlertidig frem til 1. januar 2022. Etter dette vil det ikke lenger være lov med skyteaktivitet på Bekkhus. Fylkesmannen mener videre drift av skyteanlegget medfører en for stor forurensing av Tunevannet og området rundt skyteanlegget.


Publisert 17.02.2020

Tillatelse til fysiske tiltak i Seutelva i Fredrikstad

Statens vegvesen har fått tillatelse etter forurensningsloven til å gjennomføre fysiske tiltak i Seutelva i Fredrikstad. Klagefrist er 17. mars 2020. 


Publisert 13.02.2020

Tillatelse til utslipp i forbindelse med bygging av Fornebubanen

Oslo kommune, Fornebubanen har fått tillatelse etter forurensningsloven til utslipp i anleggsfasen i forbindelse med bygging av Fornebubanen. Klagefrist er 14.03.2020.


Publisert 06.02.2020

Tillatelse til utslipp fra snøsmelteanlegg ved Grønlia i Oslo kommune

NCC Constructions AS har fått utslippstillatelse for snøsmelteanlegget ved Grønlia i Oslo med utslipp av smeltevann til indre Oslofjord. Klagefrist er 6. mars 2020.


Publisert 03.02.2020

Tillatelse til utslipp av tunnelvaskevann fra Vålerengtunnelen

Statens vegvesen har fått tillatelse til utslipp av renset tunnelvaskevann fra Vålerengtunnelen i Oslo kommune. Klagefrist er 3. mars 2020. 


Publisert 23.01.2020

Tillatelse til utfylling på Holmen i Drammen kommune

Drammensregionens Interkommunale Havnevesen har fått tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i sjø mellom Furuholmen og Risgarden på Holmen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 20.02.2020.