Forureining

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir


Publisert 26.08.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til mudring ved Skjæløy Slipp i Fredrikstad kommune

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Skjæløy Slipp AS tillatelse etter forurensningsloven til mudringsarbeider ved Skjæløy Slipp i Fredrikstad kommune. Vedtaket kan påklages innen 27. september 2019.


Publisert 28.06.2019

Kunngjøring:Vedtak om midlertidig tillatelse til Fossan slamlagune i Rollag

Fylkesmannen har gitt Rollag kommune midlertidig tillatelse til å ta imot og avvanne slam ved Fossan laguneanlegg for slam ut 2019.

 

Vedtaket kan påklages innen 15. august.


Publisert 06.06.2019

Kunngjøring: Tillatelse til utslipp ved tunneldrift i Kongsberg

Fylkesmannen har gitt Glitre Energi Produksjon AS tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved Skollenborg kraftverk i Kongsberg kommune.


Publisert 06.06.2019

Kunngjøring: Tillatelse til utslipp ved tunneldrift i Ål

Fylkesmannen har gitt E-CO Energi AS tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved dam Mjåvatn i Ål kommune.


Publisert 23.05.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til anleggsarbeid for nytt dobbeltspor Sandbukta – Moss – Såstad i Moss og Rygge kommuner

Fylkesmannen i Oslo og Viken har i vedtak av 23.05.2019 gitt Bane NOR SF tillatelse til anleggsarbeid for nytt dobbeltspor Sandbukta – Moss - Såstad på fastsatte vilkår. Vedtaket kan påklages innen 16. juni 2019. Den delen av søknaden som gjelder å slippe tunneldrivevann til Gunnarsbybekken er avslått, jf. vedtak 1. mars 2019.

 


Publisert 23.05.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til mudring i sjø i Oppegård kommune

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Oppegård kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudringsarbeider ved Oppegård båthavn, Sandbukta, Ingierstrand bad og Bekkensten i Oppegård kommune. Vedtaket kan påklages innen 28. juni 2019.


Publisert 14.05.2019

Kunngjøring: vedtak om tillatelse til Bane NOR til anleggsarbeid i Drammen

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Bane NOR SF tillatelse etter forurensningsloven i sammenheng med entreprisen UDK 01 i InterCity-utbyggingen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 28. juni 2019.


Publisert 09.04.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til snødeponi i Ringerike kommune

Fylkesmannen har gitt Ringerike kommune tillatelse til etablering av snødeponi på Petersøya på Hønefoss i Ringerike kommune.


Publisert 08.04.2019

Kunngjøring: Vedtak om tillatelse til utslipp for Hallingfisk AS

Fylkesmannen i Oslo og Viken har gitt Hallingfisk AS tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra produksjon av innlandsørret på landbasert settefiskanlegg i Kleivi Næringspark i Ål kommune.


Publisert 06.03.2019

Kunngjøring: Avslag på del av søknad - utslipp av anleggsvann fra tunneldriving til Gunnarsbybekken tillates ikke

Fylkesmannen i Oslo og Viken avslår med hjemmel i forurensningsloven § 11 den delen av søknad om utslippstillatelse for jernbaneutbygging Sandbukta-Moss-Såstad som gjelder utslipp av anleggsvann fra tunneldriving til Gunnarsbybekken i Rygge kommune. Avslaget gis på bakgrunn av risiko for alvorlige konsekvenser for naturverdier i Gunnarsbybekken, der ørretpopulasjonen i bekken i verste fall kan dø ut.

Fylkesmannen vil vurdere tillatelse til utslipp av anleggsvann fra dagsone til Gunnarsbybekken når resterende deler av utslippssøknaden behandles.

Vedtaket kan påklages innen 31. mars 2019