Forureining

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir


Publisert 03.02.2020

Tillatelse til utslipp av tunnelvaskevann fra Vålerengtunnelen

Statens vegvesen har fått tillatelse til utslipp av renset tunnelvaskevann fra Vålerengtunnelen i Oslo kommune. Klagefrist er 3. mars 2020. 


Publisert 23.01.2020

Tillatelse til utfylling på Holmen i Drammen kommune

Drammensregionens Interkommunale Havnevesen har fått tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i sjø mellom Furuholmen og Risgarden på Holmen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 20.02.2020. 


Publisert 20.01.2020

Tillatelse til mudring og tildekking i sjø ved Bispevika i Oslo kommune

Fylkesmannen gir Bjørvika Infrastruktur AS tillatelse til mudring og tildekking i sjø i Oslo kommune. Klagefrist på vedtaket er 21. februar 2020.


Publisert 13.01.2020

Tillatelse til mudring ved Båtstø i Frogn kommune

Vi har ferdigbehandlet søknad om tillatelse til mudring ved Båtstø (gbnr. 59/198) i Frogn kommune i forbindelse med etablering av en ny vannledning. Vi gir tillatelse på nærmere vilkår. Vedtaket kan påklages innen 14. februar 2020.


Publisert 13.01.2020

Tillatelse til mudring og utfylling i Mosseelva i Moss kommune

Statens vegvesen Region øst har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Mosseelva i Moss kommune. Vedtaket kan påklages innen 17. februar 2020. 


Publisert 06.01.2020

Midlertidig tillatelse til deponering av overskuddssnø på Berskaug

Drammen kommune har fått midlertidig tillatelse til drift av snødeponiet på Berskaug i Drammen. Vedtaket kan påklages innen 31. januar 2020.


Publisert 06.01.2020

Tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved Godfarfoss kraftverk

Glitre Energi Produksjon AS har fått tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved Godfarfoss i Nore og Uvdal kommune. Vedtaket kan påklages innen 31. januar 2020.


Publisert 16.12.2019

Tillatelse til utslipp fra avløpsanlegg i Krødsherad kommune

Krødsherad kommune har fått ny tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Norefjell renseanlegg. Tillatelsen omfatter det totale avløpssystemet knyttet til Norefjell renseanlegg, herunder både ledningsnett, renseanlegg og resipientovervåkning. Vedtaket kan påklages innen 31. januar 2020.


Publisert 09.12.2019

Pålegger strakstiltak Løvenskioldbanen

Fylkesmannen pålegger Norges Skytterforbund strakstiltak for å redusere tungmetallholdig avrenning fra leirduebanen på Løvenskioldbanen.


Publisert 02.12.2019

Tillatelse til utslipp i forbindelse med anleggsarbeider i Drammen

Bane NOR har fått tillatelse til utslipp i forbindelse med forberedende arbeider  knyttet til InterCity-utbyggingen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 7. januar 2020.