Husdyr

Oppdatert 13.05.2024

Husdyrproduksjonen er den viktigaste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetjing i norsk landbruk. I Noreg er det i underkant av 900 000 storfe (mjølkekyr, ammekyr, ungkyr og kalvar), over 800 000 vinterfora sauer, over 1,4 millionar slaktegrisar, over 4 millionar høner og meir enn 73 millionar kyllingar. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkunar.

Husdyrproduksjonen kan delast inn i to hovudformer:

  • Grovfôrbaserte produksjonar – som mjølkeproduksjon (ku og geit) og kjøtproduksjon (ku, sau og geit) – utnyttar i hovudsak lokale arealressursar til matproduksjon og bidreg til å oppretthalde kulturlandskapet gjennom beiting og slått. 
  • Kraftfôrkrevjande produksjonar, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordninga regulerer det kraftfôrbaserte husdyrhaldet og omfattar svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal leggje til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen blir spreidd på flest mogleg gardsbruk, og set grenser for kor stor produksjon av svin og fjørfe eit gardsbruk kan ha. Du finn meir informasjon om husdyrkonsesjon på nettstaden til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordningar og tilskot

Statsforvaltaren har ansvar for erstatningsordningar i husdyrproduksjonen, tilskot til førebyggjande tiltak mot rovviltskadar og konfliktdempande tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt .

Kommunane behandlar søknader om tilskot, gjennomfører stikkprøvekontrollar ved gardsbruk og rettleiar bønder. Statsforvaltaren er koordinator og rådgjevar overfor kommunane. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovudutbetalingane til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordninga for mjølk.

Avvikling av pelsdyrhald

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avviklast innan 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søkje Statsforvaltaren om kompensasjon dersom du avviklar før denne fristen. Søknadskjemaet ligg på nettsida til Landbruksdirektoratet.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 06.04.2017

Eggerøre for bøndene

I følgje Landbruksdirektoratet har kvar tredje høne i Noreg adresse i Rogaland. 60 prosent av hønene bur i miljøbur, og dei resterande 40 prosent er frittgåande. No vil matvarekjedene ha egg frå frittgåande høner, og det kan bli dyrt for bøndene.


Publisert 19.12.2016

Hald dei friske dyra friske

Høgt smittepress er ei stor utfordring for rogalandsbonden. Sjakktrekket er at bonden må slå ring rundt sin eigen gard og hindre smitte i å komme inn i fjøset.


Publisert 26.11.2016

Auka trusselnivå for fugleinfluensa

Det er påvist fugleinfluensa i Finland, Russland, Danmark og Sverige. Risikoen for smitte til Norge er rekna som låg.


Publisert 04.11.2016

Kva blei sagt på storfemøtet under Agrovisjon?

Laurdag 29. oktober blei det under Agrovisjon arrangert eit fagmøte om storfe. Gjekk du glipp av møtet, eller ønskjer å friske opp kva som blei sagt, kan du her sjå lysarka som blei brukt.


Publisert 27.10.2016

Drop-inn på storfemøte under Agrovisjon

Laurdag 29. oktober under Agrovisjon kan du komme og gå- og høyre på det som passar deg om produksjon av storfekjøt. Korleis bruke kalvane og få mest mogleg kjøtproduksjon på mjølkebruk? Er det lønsamt å investere i ammeku? Er døme på tema som blir tatt opp.


Publisert 10.10.2016

Opning av nytt fjøs på Oanes

Torsdag 13.oktober 2106 kl 1100-1400 vert det ope dag hos Arnhild Erevik og Egil Byberg på Oanes i Forsand. Dei har bygd eit langt, smalt og heilt ope fjøs på Oanes med mjølkerobot, ventilasjonsgardiner, velferdsavdeling for kyr som treng ekstra tilsyn, mekanisk gjødseltrekk med urindrenering og utvendig forbrett som er hydraulisk styrt.


Publisert 07.09.2016

Vi skal produsere meir storfekjøt i Rogaland

Det er sterk konkurranse om rogalandsbonden. Då er det flott at slakteria samarbeider om å få opp produksjonen av storfekjøt i fylket. Satsinga fokuserer både på riktig bruk av kalvane frå mjølkeproduksjonen, og på å få opp ammekutalet.


Publisert 04.07.2016

36 millionar i erstatning etter utbrot av MRSA

Sidan første utbrot av MRSA på gris i Rogaland i 2013, er det til nå utbetalt om lag 36 millionar kroner i erstatning til 21 føretak i vårt fylke.


Publisert 24.06.2016

Tettare på dyrevelferdsaker

Fylkesmannen og Mattilsynet har i seinare tid arbeidt med å betre informasjonsutvekslinga mellom etatane slik at dyrevelferdssaker kan bli følgt opp ved behandling av produksjonstilskot. Felles mål er at arbeidet skal ha ein preventiv verknad, og bidra til at pågåande regelverksbrot blir retta opp så fort som mogleg. Vårt inntrykk er at både kommunane og Mattilsynet er positive til samarbeidet


Publisert 06.04.2016

Bygge for ammeku?

Storfesatsinga i Rogaland inviterer til besøk av 3 gardsbruk som har satsa på ammekuproduksjon på ytre Haugalandet laurdag 30 april. Fokus for dagen er bygg og byggekostnad.