Verneområder i Vestfold

Oppdatert 13.03.2023

Skagerrak Forlag gav i 2013 ut en bok over alle naturvernområdene i Vestfold hvor Fylkesmannen i Vestfold leverte innholdet. Basert på disse tekstene og bildene ser du under enkeltbeskrivelser av Vestfolds verneområder. Gjennom ordningen med frivillig skogvern har mellom to og fire nye verneområder kommet til hvert år siden den gang. Dette er også publisert i listen under. 

 

Du finner mer informasjon om verneområdene og kart i Naturbase.

Hvis du ønsker informasjon om et spesifikt område, kan du søke via denne lenken.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Askilsåsen naturreservat

Formålet med naturreservatet er å bevare et område med gammel barskog, med innslag av sumpskog og rik blandingsskog, med tilhørende biologisk mangfold i form av naturtyper, økosystemer og arter, samt områdets naturlige økologiske prosesser.

Det er funn av mange sjeldne og trua arter i området, hvorav de fleste er knyttet til liggende død ved. Det er en målsetting å beholde verneverdiene i best mulig tilstand, og eventuelt videreutvikle disse.


Adalstjern naturreservat

Adalstjern oppsto da en grunn bukt ble avsnørt fra Oslofjorden mot slutten av siste istid. Myrlandskapet er det eneste på Raet som er intakt. Med den gamle bøkeskogen i nord, spenner reservatet over et enestående naturmangfold.


Askvikmyra naturreservat

Askvikmyra er en av ytterst få myrer nær sjøen i Vestfold med sitt opprinnelige preg i behold.


Badehusbukta og Skråvika naturminne

Furuskogen i Badehusbukta består av vel 100 trær, noen bare 10 meter fra stranda, mens Svartfuruene i Skråvika er et fremmed treslag, med opprinnelse i Sør-Europa og Vest-Asia.


Bastøy landskapsvernområde

Bastøya har et vakkert natur- og kulturlandskap, verdifulle geologiske formasjoner og et rikt og særpreget plante- og dyreliv. Og ikke minst en svært interessant historie!


Bekkeskjæret biotopvernområde

Fra veien mellom mellom Sande og Svelvik og fra friområdet på Bekkestranda er det utsikt til et lavt skjær, nesten uten vegetasjon. Skjæret var en av de mest stabile hekkekoloniene for hettemåker i Nordre Vestfold.


Bergan naturreservat

Bergan naturreservat er en frodig og variert edelløvskog, med innslag av gråor-askeskog og alm-lindeskog.


Bjønnesholmen biotopvernområde

Bjønnesholmen i Viksfjord er et svært viktig hekkeområde for fiskemåker. Tidligere var det også en stor koloni av hettemåker her.

 


Bjørkøya naturreservat

Da søndre del av Bjørkøya ble vernet, var formålet å ta vare på et område som gir innblikk i Oslofeltets fossilførende bergarter, og som har en svært frodig kalkfuruskog.


Bliksekilen naturreservat

Bliksekilen er levested for den nasjonalt sjeldne planten dvergålegress. Våtmarksområdet er også viktig for vadefugler og svømmefugler på trekk.


Kontakt oss

E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no


All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.

Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding 

Telefon til vårt sentralbord:  33 37 10 00