Øvelser
Gode øvelser er et viktig virkemiddel for å øke samfunnets evne til å håndtere kriser og styrke arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.
Gjennom øvelser kan vi teste og videreutvikle systemer, funksjoner og kompetanse, eller påvise effekt av gjennomførte tiltak og endringer. Vi må heller ikke undervurdere verdien av den læringen som finner sted når vi planlegger og gjennomfører en øvelse.
Den kommunale beredskapens robusthet beror på kriseledelsens evne til å håndtere krisesituasjonen. Gjennom trening og øvelser får kommunen viktig lærdom om sine beredskapsplaner og organisasjon. Test av prosedyrer, nivået på ansatte, fasiliteter, utstyr og ressurser vil både påvirke det forebyggende sikkerhetsarbeidet og det forberedende arbeidet for håndtering av kriser.
Trening danner grunnlaget for øving. Gjennom trening skal hver enkelt blir kjent med de kravene som stilles til egen posisjon, prosedyrer, samt det utstyret man skal bruke i en gitt arbeidssituasjon
Øving vil kunne validere eller teste relevansen og effektiviteten til den enkeltes trening samt vise kvaliteten på samvirke mellom ulike personer, enheter eller organisasjoner. For at øvelsene skal kunne bidra til læring er det viktig at øvelsene oppleves som realistiske.
Det finnes ulike typer øvelser, deriblant tabletop/diskusjonsøvelse, funksjonsøvelse og fullskalaøvelse. Av øvelsestypene er fullskalaøvelse den mest realistiske med høy stressfaktor.
Den viktigste forutsetningen for en robust beredskap er at planene blir øvet jevnlig. Jevnlig øving sørger for at kriseresponsen er planlagt, forutsigbar, effektiv og koordinert.
Eidskog kommune øvde brannberedskapen
Eidskog kommune øvde sine beredskapsplaner for brann. Scenarioet var melding om brann ved jernbanen litt sør for Hesbølsjøen øst for jernbanen. Den truet først sykehjem og omsorgsboliger, deretter store deler av Skotterud sentrum. Evakuering og samarbeid med andre kommuner var et viktig moment i øvelsen.
Publisert 03.04.2023
Nord-Fron fekk øvd kriseleiinga si
Scenarioet var brann på Sødorp barneskule. Skulen vart totaltskadd i brannen og elevar og tilsette måtte evakuere. 75 personer delok på øvinga og nabokommunane Sør-Fron og Ringebu var også med som observatørar og evaluatorar.
Publisert 16.11.2022
Søndre Land øvde på trusselsituasjon
Det kommer stadig ofter inn trusler xtil skoler. Som oftes er slike trusler ikke reelle, men i følge politiet må tas på alvor. Den 3. november var dette tema da Søndre-Land kommune øvde kriseledelsen sin.
Publisert 10.11.2022
Våler øvde på ulykke med farlig stoff
26.oktober øvde nødetatene og Våler kommune seg på å håndtere en stor ulykke der en tankbil med ammoniakk kolliderte med en minibuss med elever fra Våler videregående skole, avdeling Våler. Kjemikalieulykker er innenfor det som kalles CBRNE-hendelser (se faktaboks).
Publisert 03.10.2022
Kommuneøvelse i Lom
Lom kommune fikk øvd sin krisehåndtering fredag 23. september. Dette var den første fysiske øvelsen vi har hatt siden pandemien. Scenario var ras over RV15 og FV55 på grunn av mye regn og vind.
Publisert 12.05.2022
Statsforvalteren ledet redningsøvelse i Sverige
Tirsdag denne uka "gikk alarmen" på Scandinavian Mountains Airport i Sälen i Sverige. Heldigvis var det kun en øvelse der nødetatene og kommuner på begge siden av grensen var med.
Publisert 21.12.2021
Kompetanseheving etter cyberhendelsen i Østre Toten kommune
«Vær forberedt» var ett av læringspunktene etter dataangrepet mot Østre Toten kommune. Statsforvalteren inviterte alle kommuner i Innlandet til kompetanseheving om temaet på Teams 1. desember. Kommunedirektør i Østre Toten, Ole Magnus Stensrud, delte kommunens erfaringer med de andre kommunene i Innlandet.
Publisert 12.11.2021
Nødnett- et godt verktøy i krisen
Krisekommunikasjon er avhengig av robuste verktøy slik som Nødnett. 8. og 9. november deltok nødnettbrukere i Innlandet på DSBs fagdag og øvelse.
Publisert 07.09.2021
Nordmenn og svensker øver sammen
Beredskapssamarbeidet mellom Norge og Sverige er godt. Nødetatene samarbeider jevnlig, men det er også viktig å øve. Å nettopp øve, gjør mellom 60 og 70 personer fra Norge og Sverige i dag, 7. september.
Publisert 11.04.2021
Øvelse – «FORSTERKET TISK og TILTAK».
Statsforvalteren ar lagd en NY Covid-19-øvelse, kalt «FORSTERKET TISK og TILTAK». Smittesporingsteam, kommuneoverlege og kriseledelse utfordres i et scenario der flere smittetilfeller dukker opp en fredags formiddag. Vi oppfordrer særlig kommuner som har hatt få smittetilfeller etter nyttår 2021 til å gjennomføre øvelsen.