Forureining

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir


Publisert 24.08.2021

Nasjonal tilsynsaksjon om kommunal avløpshåndtering

Statsforvalteren skal kontrollere om kommunene ivaretar avløp på en helhetlig og bærekraftig måte. Sammenhengen mellom arealplanlegging og kapasitet på ledningsnett og renseanlegg vil være et viktig tema.


Publisert 07.05.2021

Innlandet står sammen om å rydde

Vi har en rekke engasjerte aktører i Innlandet som bidrar til kampen mot søppel på avveie ved å koordinere opprydding. Her gir vi en oversikt over planene for 2021 og når frivillige kan bidra. Vi oppfordrer også alle om å sende inn tips om villfyllinger eller forsøplede områder.


Publisert 17.12.2020

Nasjonal database over områder med forurenset grunn oppdateres

Databasen Grunnforurensning er kvalitetssikret og oppdatert. Prosjektet har gått bredt ut og det er innhentet informasjon fra kommuner og grunneiere. Berørte grunneiere i Innlandet vil motta brev om endringene.


Publisert 23.10.2020 av Administrator

Løyve til produksjon ved ARBA ONE AS i Eidskog kommune

Fylkesmannen har 20.10.2020 gjeve løyve til ARBA ONE AS etter forureiningslova. Dette gjeld produksjon av svartpellets på Matrand i Eidskog kommune. Vedtak og vilkår kan påklagst til Miljødirektoratet innan 3 veker. 


Publisert 18.09.2020

Miljødirektoratet har avgjort klagesaken om opprydding av glasopor i Ottavassdraget

Miljødirektoratet opprettholder Fylkesmannens vedtak om å pålegge Glasopor AS opprydding av glasopor etter utslipp i 2018. Miljødirektoratet varsler samtidig Glasopor AS om tilbakebetaling av kostnader for opprydding av glasopor.


Publisert 05.06.2020

Høring – Statens vegvesen søker om utslippstillatelse for driftsfase E16 Kvamskleiva i Vang kommune

Statens vegvesen søker om utslippstillatelse for renset tunnelvaskevann i forbindelse med vask av ny tunnel på prosjektet E16 Kvamskleiva.

 


Publisert 29.04.2020 av Administrator

Høyring - Grasmo AS søkjer om løyve etter forureiningslova

Søknaden gjeld produksjon av svartpellets på Matrand i Eidskog kommune. Det er planlagt ein årleg produksjon på 70 000 tonn pellets.


Publisert 15.01.2020

Tilskudd til rydding av søppel og forebyggende tiltak

Tiltak for å redusere forsøpling langs eller ved elver, vann og innsjøer kan få støtte nå. Søknadsfristen er 7. februar 2020.


Publisert 11.12.2019

Grønnsaksvaskerier i Østre Toten har fått utslippstillatelse

Fylkesmannen har ferdigbehandlet søknadene fra fire grønnsaksvaskerier i Østre Toten kommune. Vi har satt vilkår om etablering av nye renseløsninger. Vaskeriene skal i tillegg gjennomføre overvåkingsprogram som også omfatter nærliggende vassdrag.


Publisert 06.12.2019

Arbeidet med opprydding av glasopor i Ottadalen er avslutta

Oppryddingen av glasopor har gitt gode resultater og har vært viktig for sårbare naturtyper langs Ottavassdraget. Norva24 og Skogen Entreprenør AS har utført oppryddingen på en god måte.