Psykisk helse og rus

Oppdatert 17.09.2024

Retten til helse- og omsorgstenester likestiller somatisk og psykisk sjukdom, skade eller liding, rusmiddelproblem, sosiale problem eller nedsett funksjonsevne. Kommunane har ei sentral rolle i å identifisere, utgreie, behandle og følgje opp personar i målgruppa.

Eit godt lokalt rus- og psykisk helsearbeid byggjer på samarbeidsstrukturar som fremjar heilskaplege og koordinerte tenester for den enkelte på tvers av fag, tenester og sektorar. Kapasitet, tilgjenge, heilskaplege og samtidige tenester blir vektlagt, og kvalitet, kompetanse og kunnskapsbasert praksis skal prege tenestene. Tenestene skal dessutan organiserast og utformast med tanke på eit brukar- og meistringsperspektiv. 

Samtidige lidingar

Personar som har både eit rusproblem og ei psykisk liding brukar ofte rusmiddel på ein øydeleggande måte. Denne pasientgruppa har fått meir merksemd dei siste åra, men det er likevel mye som manglar når det gjeld utgreiing, behandling og anna oppfølging.

Lokalsamfunnet er ein viktig arena for rusmiddelførebyggjande arbeid. Barnehagar, skular, fastlegar, helsestasjonar, arbeidslivet og ulike fritidsarenaer tek del i arbeidet som skal redusere helseskader og negative sosiale konsekvensar av rusmiddelbruk.

Tverrfagleg innsats

Barn og ungdom med føresette som blir alvorleg sjuke, skal spesielt takast vare på, også når årsaka er psykiske helseproblem og/eller rusmisbruk. Kommunar og fylkeskommunar skal koordinere innsatsen overfor barn og unge med samansette problem. Statsforvaltaren følgjer med på denne tverrfaglige innsatsen.

Statsforvaltarens oppgåver er retta mot kommunens tenestetilbod, også i samhandling med spesialisthelsetenesta. Oppgåvene omfattar kompetansehevande tiltak, nettverksbygging, tilskotsordningar, kartleggingar og tilsyn. Statsforvaltaren er klageinstans om du ønskjer å klage på helse- og omsorgstenestene du får, eller om du meiner at du ikkje får dei helse- og omsorgstenestene du har krav på.

Tvang

Rett bruk av tvang kan gi menneske verdigheit og sikre at den som er alvorlig sjuk, blir teken vare på av helse- og omsorgstenesta også når han eller ho ikkje kan samtykkje til helsehjelp eller ta ansvar for seg sjølv. Her kan du rese meir om rettane dine når helse- og omsorgstenesta brukar tvang.

 

Vis meir


Publisert 17.12.2020

Tilskuddsordninger 2021

Informasjonsmøte om Fylkesmannens ulike tilskuddsordninger som virksomhetsområde 1 forvalter.


Publisert 11.11.2020

Tilskudd til kommunalt rusarbeid 2021

Kunngjøring av tilskudd til styrking av kommunalt rusarbeid for 2021


Publisert 15.10.2020

Bistand hjemme skal hjelpe en utsatt gruppe med rus-/psykiatri-problemer

Mer fleksibel oppfølging og bistand hjemme, skal hjelpe en pasientgruppe som ikke greier å nyttiggjøre seg det ordinære tilbudet i kommunen eller i spesialisthelsetjenesten. Et tverrfaglig team (FACT) har en ny tilnærming til pasienter som sliter med alvorlige rus- og/eller psykiske helseutfordringer.


Publisert 29.01.2020

Presentasjonene fra Søknadsverkstedet

Informasjonsmøte om Fylkesmannens ulike tilskuddsordninger som sosialenheten og helse- og omsorgsenheten forvalter


Publisert 20.01.2020

Tilskudd til rus- og psykisk helsearbeid for 2020

Tilbud til voksne med langvarige og sammensatte tjenestebehov


Publisert 10.01.2020

Tilskudd til rus- og psykisk helsearbeid – barn og unge

Tilbud til barn og unge med behov for langvarig/sammensatt oppfølging


Publisert 08.01.2020

Tilskudd til kommunalt rusarbeid

Kommunene i Innlandet har vært aktive i forhold til tilskuddsordningene på rusfeltet tidligere og vi håper på tilsvarende aktivitet i 2020

 


Publisert 30.09.2019

Har du lyst på et verv i Kontrollkommisjonen i det psykiske helsevernet?

Det er fem kontrollkomisjoner i Innlandet. Det er nå ledige verv i fire av disse; Gjøvik, Toten Hadeland og Valdres, Reinsvoll, Gudbrandsdalen og Sanderud. Det er ledige verv i alle disse.


Publisert 10.09.2019

Rusforum Innlandet 2019

En møteplass for rus- og psykisk helsefeltet i Innlandet.


Publisert 28.03.2019

Vellykket tilskuddsordning for psykologer i kommunene

Helsedirektoratet kan melde om at ordninga med tilskudd til psykologer i kommunen har vært en suksess.