Verjemål

Oppdatert 10.06.2024

Personar som ikkje kan ta hand om interessene sine sjølv på grunn av skade, sjukdom eller funksjonsnedsetting kan få hjelp av ei verje. Ei slik ordning, eit verjemål, er frivillig og tilpassa ønska og behova til den som har verje. Det er statsforvaltaren som utnemner og følgjer opp verjene, og det er Sivilrettsforvaltninga som er sentral verjemålsmyndigheit.

All informasjon om verjemål er samla på portalen vergemal.no. 

Statsforvaltaren i fylket der du bur, har informasjon om telefontider, lokale kurs og rekruttering av nye verjer. Det er også statsforvaltaren som kan svare dersom du har spørsmål om ei konkret sak.

Vil du bli verje?

Det er ulike typar verjer:

  • Du kan bli oppnemnt som verje til barn utan foreldre, eller dersom foreldra av ulike grunnar ikkje kan ha heile eller delar av verjeansvaret
  • Du kan bli oppnemnt som verje for vaksne
    • viss du er forelder til vaksne barn
    • viss du er søsken, besteforelder, onkel, tante eller ein annan person i storfamilien eller i omgangskrinsen. I tillegg kan du også vere verje som nabo, ven eller viss du berre har eit ønske om å bidra ved å stille opp frivillig
    • viss du vel å stille opp som verje som ein del av arbeidet ditt, eller berre fordi du har eit ønske om å vere til nytte (fast verje/profesjonell)
  • Du er verje som forelder til egne barn under 18 år. Verje er den eller dei som har foreldreansvaret.

Kva som må til av kvalifikasjonar og eigenskapar for at du skal kunne bli verje, er avhengig av oppdraget. Statsforvaltaren avgjer kven som skal vere verje, og hovudregelen er at valet vert teke i samråd med personen som skal ha verje. Som regel legg vi vekt på at du handterer utfordringar, har kjennskap til regelverket og offentlege instansar, at du er flink til å formulere deg, har orden i eigen økonomi og likar å gjere noko for andre. Du må også ha god vandel, og verjer må leggje fram politiattest. Statsforvaltaren tilbyr nødvendig opplæring og ser til at du utfører vervet på forsvarleg vis.

Du kan søkje om å bli verje eller representant for einsleg mindreårig asylsøkjar ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet.

 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 12.11.2019

Informasjonsmøte om fremtidsfullmakt

Fylkesmannen erfarer et stadig økende antall henvendelser om fremtidsfullmakt, og kan nå tilby ny runde med informasjonsmøter. På møtene vil du få innføring i hva en fremtidsfullmakt er, og hvordan du kan gå frem for å opprette en fremtidsfullmakt. 


Publisert 24.05.2019

Ny versjon av Mine Vergemål

Fylkesmannen i Trøndelag informerer om nedetid på siden "Mine Vergemål"


Publisert 24.04.2019

Informasjonsmøte for verger

I løpet av våren 2019 ble det arrangert til sammen 13 informasjonsmøter for verger på 9 ulike steder i Trøndelag, fra Oppdal i sør til Rørvik i nord.


Publisert 27.02.2019

Vergeregnskap 2018

Fylkesmannen oppfordrer verger til å benytte Altinn for digital innsending.


Levering i Altinn gjør at vergeregnskapet mottas umiddelbart. Når flere tusen vergeregnskap skal leveres til Fylkesmannen i Trøndelag innen 30.04.2019, vil rask, effektiv og direkte overføring via Altinn være et viktig argument for verge og for Fylkesmannen.


Publisert 15.02.2019

Brev til verger og vergehavere

Det er frivillig å ha verge, og det er vergehaver selv som bestemmer om han eller hun vil ha en verge til å hjelpe seg.


Publisert 06.02.2019

Vergemål er frivillig

Statens sivilrettsforvaltning har publisert en ny informasjonsvideo om vergemålsordningen.


Publisert 02.10.2018

Fylkesmannen i Trøndelag inviterer til temadag for faste verger

Fylkesmannen i Trøndelag inviterer til temadag for faste verger.


Publisert 28.05.2018

Informasjon om fremtidsfullmakt

Hva skjer når du ikke lenger kan ta avgjørelser på egne vegne? Før 2013 ville svaret på spørsmålet ha vært opprettelse av vergemål. Ny vergemålslov åpner imidlertid for et privat alternativ til vergemål – opprettelse av fremtidsfullmakt. Ved å opprette en fremtidsfullmakt kan man, dersom man ønsker det, unngå at Fylkesmannen oppnevner verge.


Publisert 18.04.2018

Brukerundersøkelse for verger

Vi er interessert i din tilbakemelding på hvordan du som verge opplever kontakt og dialog med Fylkesmannen. Har du noen minutter å avse, håper vi du tar deg tid til å besvare våre 10 spørsmål i linken under.


Publisert 10.04.2018

Digital innsending av vergeregnskap 2017

Fylkesmannen oppfordrer faste verger til å benytte Altinn for digital innsending.


Film om kva det betyr å ha verje

Film om fremtidsfullmakt

Kontakt

Vergemålstelefonen besvares mellom kl. 12.00 - 13.30. man-fredag.

Tlf. 74 16 83 00.

 

Besøksadresser:

Steinkjer:
Statens hus, Strandveien 38

Trondheim:
Statens hus, Prinsens g. 1