Frivillig vern av skog

Vern av natur er viktig for å ivareta bl.a. arter, naturtyper og økosystemtjenester. Naturmangfoldet er under sterkt press, og de fleste artene i Norge lever i skogen. Frivillig vern av skog er det viktigste tiltaket for å ta vare artene i skogen i Norge.
Røsheia naturreservat i Inderøy kommune ble verna i 2018 for å bevare et område som representerer en bestemt type natur i form av eldre og lite påvirket skog med gammel og delvis urskogspreget skog av kategorien oseanisk furuskog og med tilhørende arter. Foto: Eldar Ryan / Statsforvalteren i Trøndelag
Internasjonale og nasjonale mål
Klimakrisen og naturkrisen må ses i sammenheng. Dette betyr at vi ikke kan løse den ene krisen uten å løse begge. Å ivareta naturmangfoldet er viktig for økosystemtjenester som karbonbinding og flomdemping.
I desember 2022 ble alle verdens land enige om et globalt rammeverk for å bevare natur. Avtalen er kjent som naturavtalen eller Kunming-Montreal-rammeverket. Det ble enighet om at minst 30 % av land og hav på jorda skal bevares innen 2030.
I 2016 vedtok Stortinget at vi skal verne 10 % av all skog i Norge. Trøndelag er blant fylkene som ligger best an, og vi har i overkant av 8 % verna skog i Trøndelag. Det er verna mye høyereliggende og mindre produktiv skog (fjellskog), så det det er et generelt ønske om mer vern av skog i lavereliggende høydelag og med høyere produktivitet (bonitet). Et representativt utvalg av norsk natur skal bevares for kommende generasjoner. Ingen arter og naturtyper skal utryddes, og utviklingen til truede og nær truende arter og naturtyper skal bedres.
Jeg vil verne skog på min eiendom. Hva gjør jeg?
Frivillig skogvern baserer seg på at grunneiere tilbyr et område for vern. Premissene er at Staten og grunneier blir enige om erstatning for tapt fremtidig inntekt for skogbruk og forskrift for verneområdet. Grunneier kan når som helst trekke tilbudet inntil det er signert avtale om erstatning og man er enige om vilkårene for vernet.
Skogeierorganisasjonene er godt drevne på prosessene og kjenner til hvilke skogtyper som er aktuelle for vern, og er grunneiers forhandlingspart gjennom hele prosessen. I Trøndelag er det primært Allskog og Norskog som forhandler på vegne av grunneier.
Grunneieren beholder alle retter til jakt og fiske, men vernet kan medføre begrensninger for oppføring av nye bygninger, hogst eller mengden motorferdsel i området. Spesifikke krav fra grunneier vil som regel skogeierorganisasjonen hjelpe deg med, og blir oversendt sammen med tilbudet til staten.
Prosessen
- Som nevnt ovenfor skal det først komme et tilbud fra grunneier via skogeierorganisasjonene. Dette blir sendt til Statsforvalteren. Tilbudet innebærer en avgrensning av et område og eventuelle behov for spesielle punkter som må med i verneforskriften (om det blir verna).
- Statsforvalteren gjør en vurdering av tilbudet. Dersom det er lite kunnskap om naturverdiene i området vil det bli kartlagt av eksterne konsulenter ila sommerhalvåret. Dette gjelder de fleste områdene. Områder må være oversendt Statsforvalteren i løpet av vinteren/tidligvåren for at det skal bli kartlagt den påfølgende sommeren. Kartleggingsresultatene kommer i løpet av vinteren etter det er kartlagt. På dette stadiet pleier vi å ta en befaring sammen med skogeierorganisasjonen ila sommerhalvåret, hvor grunneier blir forespurt om du ønsker å være med.
- Dersom kartleggingsresultatene og vår befaring viser at det er verneverdige naturverdier her vil området gå videre til verneprosess. Dersom det ikke er tilstrekkelige naturverdier her vil prosessen bli avslutta på dette stadiet. Les mer om behovene og manglene i skogvernet i lenkene i kolonnen til høyre. For områder som går til verneprosess vil Statsforvalteren sende ut oppstartsmelding, gjennomføre høring og gjøre konsultasjoner med reinbeitedistrikt der det er reindriftsinteresser. I Trøndelag pleier vi å ha en samlet høring for flere området ila våren.
- Når prosessen med offentlig medvirkning er gjennomført skriver Statsforvalteren en tilrådning til Miljødirektoratet. Dette er en anbefaling og begrunnelse om hvorfor det aktuelle området bør vernes og hvorfor forskriften bør være som den er foreslått. Miljødirektoratet skriver så en tilrådning de sender til Klima- og miljødepartementet. Både Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet kan gjøre justeringer på forskriften av hensyn til andre samfunnsinteresser eller politiske føringer.
- Verneområdet bli avlutsningsvis vedtatt av Kongen i statsråd. Avtalt erstatning blir som regel utbetalt til grunneier samme dag som vernevedtaket.
Stavåa og Skauma naturreservat i Rennebu kommune er verna for å bevare et område som representerer en bestemt type natur i form av ei bekkekløft med gammel og lite påvirket granskog. Området har høyt innslag av lauvtrær, med skogtyper som høgstaudeskog og lågurtskog og med forekomster av varmekjære planter. Dette naturreservatet har hatt flere mindre utvidelser etter at det ble verna første gang. Foto: Jan Erik Andersen / Statsforvalteren i Trøndelag
Tilrådning om vern av skog i Trøndelag
Statsforvalteren har i løpet av året tilrådd vern av totalt 14 skogområder.
Publisert 08.04.2022
Disse skogområdene kan bli vernet
Statsforvalteren i Trøndelag foreslår å opprette 14 nye naturreservat, samt utvide 10 eksisterende verneområder.
Publisert 11.03.2022
Frivillig vern av skog - oppstart av verneplan
På bakgrunn av tilbud fra private grunneierne om mulig vern av skog, melder Statsforvalteren med dette oppstart av prosess med tanke på vern.
Publisert 11.02.2022
Verner mer skog
Regjeringen verner i dag 25 nye skogområder, hvorav fire ligger i Trøndelag. Områdene er en del av samarbeidet om frivillig vern av privateid skog, og er levested for mange truede arter.
Publisert 12.08.2021
Tilrådning om vern av skog i Trøndelag 2021
Statsforvalteren i Trøndelag tilrår i alt elleve nye og utvidelse av fem eksisterende skogområder for vern.
Publisert 23.06.2021
Nye naturreservat i Trøndelag
Det er i statsråd i dag, 23.06.2021, opprettet ti nye naturreservat. Samtidig er fire eksisterende naturreservat i Trøndelag utvidet. Alle områdene er skogområder som er frivillige tilbud fra private grunneiere.
Publisert 19.04.2021
Forslag til vern av skogområder
Statsforvalteren i Trøndelag sender nå et forslag om vern skogområder ut på høring. I alt foreslås 16 nye naturreservat, samt utvidelse av seks eksisterende verneområder.
Publisert 24.06.2020
Vern av skogområdene Vargøylia og Bårvassåsen
Ved kongelig resolusjon av 23. juni 2020 ble Vargøylia naturreservat og Bårvassåsen naturreservat i Indre Fosen vedtatt vernet.
Publisert 21.06.2019
Skogvern – opprettelse av naturreservat
Regjeringen har i dag vernet 29 skogområder i elleve fylker. I Trøndelag ble to områder vernet. Vernevedtaket er et nytt skritt mot målet om vern av 10 prosent av skogarealet.
Publisert 08.04.2019
Høring om skogvern
Fylkesmannen sender forslag om vern av skogområder på høring. I alt foreslås elleve nye områder, samt utvidelse av sju eksisterende naturreservat.
Kontaktpersonar
-
Hilde Ely-Aastrup
Tlf: 74 16 80 74 / 41 46 13 31 -
Eirik Gorseth Sønstevold
Tlf: 73 19 93 82 / 46 89 86 98