Kommunalrett

Oppdatert 08.04.2024

Kommunelova gir kommunar og fylkeskommunar stor fridom til å organisere verksemda si, berre dei held seg til reglane i forvaltningslova, offentlegheitslova og dei enkelte særlovene.

Det er viktig å balansere kommunalt sjølvstyre og lokaldemokrati mot nasjonale likskapsprinsipp og rettstryggleik, som skal gjelde for alle innbyggjarane i landet.

Statsforvaltaren har mynde til å kontrollere verksemda i kommunane. Tre eller fleire medlemmer av eit kommunestyre kan saman sende ei avgjerd til Statsforvaltaren for å få kontrollert at ho er lovleg. Statsforvaltaren kan dessutan på eiget initiativ ta opp saker til lovleg­kontroll. Statsforvaltaren kontrollerer at vedtaket har komme til på lovleg vis, at det er gjort av riktig organ, og at innhaldet i avgjerda er i samsvar med gjeldande lover og reglar.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 14.10.2020

Retningslinjer til kommunale vedtak om smittevern

Fra midnatt 12. oktober 2020 letter Regjeringen på de nasjonale smitteverntiltakene i covid-19-forskriften. Samtidig har regjeringen varslet at kommunene må være forberedt på vurdere strengere tiltak ved lokale utbrudd. 


Publisert 25.05.2020

Kommunal- og moderniseringsdepartementet om kravet til møteoffentlighet og hensyn til smittevern

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skriver i en tolkningsuttalelse at statlige restriksjoner på hvor mange som kan samles i et lokale kan hjemle begrensninger i hvor mange som kan være fysisk til stede i et møte i folkevalgte organer.

Departementet understreker imidlertid at når det foreligger slike restriksjoner har kommunen samtidig en plikt til å vurdere om det er mulig å finne egnede lokaler som kan bidra til at allmennheten kan være fysisk tilstede i møter i folkevalgte organer. 


Publisert 20.04.2020

Midlertidig lov med unntak fra kommuneloven m.m.

Stortinget har vedtatt midlertidig lov som inneholder unntak fra bl.a. kommuneloven og IKS-loven for å avhjelpe situasjonen med Covid-19. Loven trådte i kraft 17. april og varer til 16. september 2020. 


Publisert 24.03.2020, Sist endra 19.02.2021

Koronaviruset: Oversikt over gjeldende regelverk

Etter utbruddet av Covid-19 (koronaviruset) kommer det stadig nye, midlertidige nasjonale forskrifter – og det vedtas også endringer i de forskriftene som er gitt. På denne siden forsøker vi å holde kommunene oppdatert på hva som til enhver tid gjelder og legger ut informasjon om endringer i allerede vedtatte forskrifter.


Publisert 18.03.2020

Fylkesmannen skal ha kopi av alle lokale vedtak om karantene, innreise samt andre vedtak rettet mot kritisk infrastruktur

Noen kommuner rundt om i landet har fattet vedtak om karantenepåbud for reisende fra ulike deler av landet. Det vil være til stor hjelp for alle som skal forholde seg til de kommunale karantenereglene at disse er mest mulig ensartede. Helsedirektoratet og fylkesmennene kan bistå kommunene med å oppnå dette.


Publisert 13.03.2020

Det åpnes for utvidet bruk av fjernmøter i kommuner og fylkeskommuner

For å begrense spredning av Covid-19 har Kommunal- og moderniseringsdepartementet fastsatt midlertidig forskrift som skal lette gjennomføringen av fjernmøter i kommuner og fylkeskommuner. 


Publisert 19.12.2019

Utforming av nye forskrifter i kommunane

I ny kommunelov er det krav om at kommunestyret skal gi forskrift om dei folkevalde si rett til dekning av kostnader og økonomisk tap (§8-3), arbeidsgodtgjersle (§8-4), ettergodtgjersle (8-6) og permisjonar. Kravet om forskriftsform er nytt.


Publisert 16.12.2019

Lovlegkontroll: Sokndal må gjennomføra nyval av formannskap

Fylkesmannen opphevar kommunestyrets vedtak om val av formannskap for perioden 2019-2023. Kravet til kjønnsbalanse på den eine lista var ikkje oppfylt «så langt det er mulig».


Publisert 11.10.2019

Konsekvensar av at det er gjennomført skriftleg val av ordførar og varaordførar

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har dei siste dagane motteke mange spørsmål om val av ordførar og varaordførar etter den nye kommuneloven. Fleire kommunar har valt ordførar og varaordførar ved skriftleg avstemming, noko som ikkje lenger er lov. 


Publisert 09.09.2019

Val til folkevalde organ 2019

Snart er det tid for konstituerande møte for nye kommunestyre og val til andre kommunale folkevalde organ. På same tid trer ny kommunelov i kraft.