Skogbruk

Oppdatert 18.11.2024

Statsforvaltarens oppgåver innanfor skogbruk er knytte til den langsiktige forvaltninga av skog som ressurs for lønnsam næringsverksemd. I samarbeid med andre aktørar er Statsforvaltaren er også engasjert i arbeidet for større verdiskaping basert på trevirke som råstoff.

Statsforvaltaren skal vere ein pådrivar for auka bruk av trevirke som bygningsmateriale og til produksjon av bioenergi. Det er også eit viktig mål å medverke til at vi har ein infrastruktur som kan sikre ein effektiv og lønnsam hogst, samtidig som næringa tek omsyn til miljøet.

Statsforvaltaren gir rettleiing og assistanse til kommunane på område som vegplanlegging, bioenergi, skogskjøtsel og miljøspørsmål. Andre arbeidsområde er koordinering av skogbruksplanlegginga i fylket, forvaltning av skogavgiftsordninga, tilskotsforvaltning og kontrolloppgåver.

Vis meir

Det produktive skogarealet i Nordland er 6,4 millioner dekar, likt fordelt sør og nord for Saltfjellet. I sør er barskog dominerende, mens det er mest lauvskog i nord. Skogressursene i fylket gir gode muligheter for aktivitet og næringsutvikling. Samtidig skal skogbruket i Nordland ta sin del av ansvaret for å opprettholde biologisk mangfold i fylket.

Skogressursene i Nordland gir muligheter for høy lokal og regional verdiskaping. På gården – i bygda – i Nordland. Med unntak for vedproduksjon og noe lauvtrevirke til plateproduksjon ved Arbor i Hattfjelldal, er stort sett hele den økonomiske aktiviteten i skogbruket i Nordland basert på virke fra barskog.

Skogens betydning i klimaregnskapet

Klimaendringene er en viktig miljøutfordring der skogen kan gi et vesentlig positivt bidrag. Skogen binder store mengder CO2. Det vil være en viktig samfunnsoppgave for skogbruket å bidra til økt CO2-binding gjennom aktivt skogbruk og etablering av klimaskoger. Nordland har også betydelige bioenergiressurser som bør utnyttes.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 01.09.2014

Vellykket Skogbrukskonferanse 2014

Fylkesmannen arrangerte den 28.-29. august 2014 en skogbrukskonferanse for kommunene.


Publisert 02.07.2014

Effektive verdikjeder for skogbruket i Nordland

Skogbruksnæringa i Nordland er en transportintensiv næring. Fokus på rasjonelle og effektive transportløsninger er derfor viktig for næringa. SINTEF har nå fått innvilget støtte til et stort prosjekt som skal se nærmere på tømmertransporten i fylket.


Publisert 24.06.2014

Forprosjektet "Tredriver i Nordland" er nå avsluttet

Fylkesmannens forprosjekt "Tredriver i Nordland" startet opp i september 2013 og hadde som formål å legge til rette for å få på plass et tre-årig hovedprosjekt i 2014.


Publisert 02.06.2014

Skogbrukskonferanse, Bodø 28.-29. august 2014

Vi inviterer skogoppsynet i kommunene til skogbrukskonferanse 2014 på Rica Hotell i Bodø, torsdag 28. - fredag 29. august 2014.

 


Publisert 23.05.2014

Søk midler til lokale tiltak i Kystskogbruket

Fylkesmannen i Nordland har satt av kr 300 000 i kystskogbruksmidler til ordningen "Tilskudd til lokale tiltak"


Publisert 21.03.2014

Vellykket skogsamling om regjeringens nye strategi "Skog 22"

Fylkesmannen arrangerte den 20.mars 2014 et vellyket skogfaglig møte om Skog 22.


Publisert 12.03.2014

Fylkesmannen i Nordland inviterer til skogfaglig møte, 20.mars i Bodø

Fylkesmannen arrangerer i samarbeid med TreFokus og innovasjon Norge et skogfaglig møte for kommuner, politikere og aktører innenfor skog- og trenæringa


Publisert 26.02.2014

Økt fokus på bioenergi og gårdsvarmeanlegg

Deltakerne på seminaret om Bioenergi  på Mo nylig, fikk også med seg besøk hos Per Edvard Magnussen som driver et vellykket prosjekt rundt gårdsvarmeanlegg.

 


Publisert 17.01.2014

Vil du lære mer om bioenergi?

Besøk ved et gårdsvarmeanlegg er en del av programmet når det inviteres til bioenergiseminar på Mo i februar.

 

 


Publisert 29.11.2013

Håper på befaring med helikopter i løpet av neste uke

Mest ser det ut til at det er i Brønnøy og Sømna at stormen «Hilde» herjet verst med skogen. Fortsatt gjelder anbefalingen om å være varsom rundt oppryddingen.