Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvaltaren skal leggje til rette for næringsutvikling og innovasjon i samarbeid med andre regionale og lokale aktørar. Regionale og lokale fortrinn og moglegheiter skal vernast og utviklast, slik at vi sikrar det økonomiske grunnlaget for framtida. Statsforvaltaren skal også medverke til å skape eit godt samspel mellom landbruket og andre sektorar. 

Samarbeid om fylkesplanar, næringsplanar, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplanar, utvikling av matproduksjonen, skogbruksplanar og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvaltaren har ei pådrivarrolle knytt til Innovasjon Noregs utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske  verkemiddel innan  områda vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Noreg forvaltar bedriftsretta midlar til investering og bedriftsutvikling (IBU-midlar). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltning av midlar til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving  på landbruks- og matområdet.

Vis meir

Både Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge i Nordland, har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Fra 1. januar 2020 forvaltes regionale tilskuddsmidler for landbruket av Nordland fylkeskommune. 

Nyheter

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 08.09.2016

Arktisk kjekjøtt

Geit og kje har en sentral plass i det Nordnorske landbruket. Senja videregående skole ved Troms landbruksfaglige senter har gjennom dette prosjektet ønsket å se på mulighetene for å utnytte kje som en ressurs i det arktiske landbruket. 


Publisert 06.09.2016

Ønsker mer forskning på arktisk landbruk

Nord-Norge henger etter når det gjelder forskning på landbruk i landsdelen. Dette vil Nordnorsk landbruksråd prøve å gjøre noe med.


Publisert 01.09.2016

Økt produksjon av storfekjøtt i Nord-Norge

Den senere tid har det vært nedgang i produksjon av kjøtt fra norsk storfe. I samme periode har etterspørselen fra forbrukerne økt. Næringsmiddelkonsernet Nortura har estimert et behov for import av hele 81 300 tonn storfekjøtt fra utlandet i 2016. Dette gir muligheter for storfeprodusenter i hele landet – særlig i nord.


Publisert 30.08.2016

Økt verdiskaping på mat fra arktisk landbruk

Prosjektet, som eies av Nordnorsk Landbruksråd, har som overordnet mål å bidra til økt verdiskaping på mat fra arktisk landbruk. Prosjektet skal utvikle en merkeordning som skal gi et fortrinn i markedet.


Publisert 26.08.2016

Hagebær i Arktis – nye muligheter

Markedet for bær utvikler seg raskt – nesten eksplosivt. Etterspørselen øker samtidig som bærproduksjonen over flere år har vist nedgang i Nord-Norge (selv om Troms siste år har hatt en liten økning). «Hagebær i Arktis» er et prosjekt som har som mål å rekruttere flere bærdyrkere i nord og ta i bruk de nyeste forsknings- og forsøksresultatene.


Publisert 23.08.2016

Arktiske grønnsaker på nordnorske restauranter

Grønnsaker er en viktig del av et måltid, og det å kunne servere kortreist, lokal mat med en historie, er et fortrinn for et spisested. På en workshop i Tromsø fikk lærlinger ved flere restauranter i Tromsø erfare hvordan nordnorske grønnsaker kan være med å sette prikken over i-en på et godt måltid.


Publisert 20.08.2016

Arktisk landbruk: Arktiske bæraktiviteter

De senere årene har det vært et økt fokus på norsk og nord-norsk bærproduksjon. Markedet for bær har vært økende, og flere steder i landet har man lykkes i å øke produksjonen og utnytte det økte markedspotensialet. Prosjektet Arktiske bæraktiviteter er et av flere nordnorske «bærprosjekt» som har vært med å stimulere til en økt nordnorsk bærproduksjon. 


Publisert 16.08.2016

Enda bedre jordbær fra nord?

I Troms og Finnmark testes nå åtte ulike sorter jordbær for å se hvilke som egner seg best for vårt klima. Smak, utseende, avlingsmengde og holdbarhet blir undersøkt. Etablerte dyrkere i nord kan vise til god økonomi og varer som «selger seg selv». Det er god plass i markedet til å øke produksjonen av arktiske bær, men klimaet er en utfordring.  


Publisert 09.08.2016

Arktisk lokalmat i et globalt perspektiv

Gjennom matkonferanser i hele landsdelen ønsker Bonde- og småbrukarlaget å sette fokus på arktisk, miljøvennlig lokalmat, lønnsomhet og markedsmuligheter. Konferansene er en del av det treårige prosjektet "Arktisk lokalmat i et globalt perspektiv".


Publisert 02.08.2016

Det trengs flere produsenter av arktiske råvarer

Hvis Arktisk Mat skal kunne bli en suksess må tilgangen på grønnsaker og andre arktiske råvarer være forutsigbar.