Helsetjenester

Oppdatert 09.04.2024

Du har krav på å få nødvendig helsehjelp i kommunen der du bor, eller der du for tiden oppholder deg. Du har også krav på å få nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Statsforvalteren fører tilsyn med helsetjenesten og behandler klagesaker for å bidra til at du får tjenestene som du har krav på. 

Du kan klage på at du ikke får oppfylt rettighetene dine 

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de helsetjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i helsetjenestens vurdering av ditt behandlingsbehov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen dit. Dersom du ikke får medhold i klagen din, vil den bli sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. Statsforvalterens vedtak er endelig, og den aktuelle helsetjenesten må rette seg etter dette.

Du kan be Statsforvalteren vurdere om helsetjenesten har oppfylt sine plikter

Statsforvalteren kan også ta stilling til om ansatte i helse- og omsorgstjenesten har brutt sine plikter slik at det har gått ut over deg. Hvis du er pasient, bruker eller pårørende, kan du for eksempel klage på at du er misfornøyd med tjenestene du har fått, ved negative opplevelser, uønskede hendelser, nestenuhell eller alvorlig svikt. Det digitale skjemaet vårt hjelper deg til å klage til riktig sted og med nødvendig informasjon. 

Dersom du mener at det kan ha skjedd en svikt i helse- og omsorgstjenesten, er det ofte en god start å ta dette opp direkte med virksomheten som har gitt tjenesten. I skjemaet blir du derfor spurt om du har klaget til den det gjelder. 

Dersom Statsforvalteren konkluderer med at du har fått uforsvarlig behandling, har du ikke automatisk rett til erstatning eller ny behandling. Men ved å melde fra til oss, kan du bidra til å hindre at dette skjer igjen eller at andre opplever det samme. Våre tilsyn med helse- og omsorgstjenesten skal bidra til å styrke sikkerheten og kvaliteten i helse- og omsorgstjenesten. 

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 22.11.2019

Tilrår at samanslåingskommunar rapporterer allereie no

Kommunar som har fått tilskot til psykologar i 2019 kan allereie no rapportere om dette til fylkesmannen.


Publisert 19.11.2019

Startar tilsyn med Helse Førde og kommunehelsetenesta i Flora

Fylkesmannen i Vestland startar tilsyn med kommunehelsetenesta i Flora og Helse Førde. 


Publisert 15.11.2019

Handlingsplan skal gi betre smittevern

Ein handlingsplan med 37 tiltak skal redusere førekomsten av helsetenesteassosierte infeksjonar, og betre organiseringa og strukturen av smittevernet i Norge.


Publisert 06.11.2019

Korleis søke om fritak frå teieplikta?

Politi og advokat kan søke elektronisk om fritak frå teieplikt for vitne som skal forklare seg for politi eller domstol. Her finn du informasjon om korleis du søker.


Publisert 05.11.2019

Risikoreduserande tiltak blir ikkje følgde konsekvent ved Helse Fonna

Helse Fonna Haugesund sjukehus er kjend med at fleire av tiltaka for redusere risikoen for svikt i helsehjelpa til pasientar som blir flytta på grunn av mangel på plass, ikkje fungerer som føresett.


Publisert 31.10.2019

Korleis identifisere mindreårige utsett for menneskehandel?

Å identifisere eit barn som mogleg offer for menneskehandel kan vere vanskeleg. Ein ny rettleiingsfunksjon kan hjelpe deg på veg.


Publisert 22.10.2019

Alle har ei plikt til å hindre vald og overgrep

Dersom du veit, eller trur, at nokon kan bli utsett for vald eller overgrep, kan du ha ei lovpålagt plikt til å forsøke å hindre at det skjer.   


Publisert 18.10.2019

Nytt pakkeforløp skal hjelpe gravide med rusmiddelproblem

Pakkeforløp gravide og rusmiddel skal sikre at fleire gravide som slit med rusmiddelbruk får hjelp.


Publisert 18.10.2019

Helsepersonell med pasientkontakt skal ha tilbod om gratis vaksine

I Norge døyr rundt 900 menneske som følgje av influensa kvart år. Ein del av desse er smitta av helsepersonell.


Publisert 02.10.2019

Her finn du hjelp til å endre helsevanar og livsstil

Helsedirektoratet har utarbeidd ei rekke kvardagsråd, appar og verktøy for endring av helsevanar og livsstil.