Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 17.07.2024

Tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i forbindelse med erosjonssikring langs Drammenselva i Drammen kommune

Statsforvalteren har gitt tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i Drammenselva ved S.C. Promenade i Drammen kommune.


Publisert 01.07.2024

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Verket i Asker kommune

Statsforvalteren har gitt tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Verket (gbnr. 9/1) i Asker kommune.


Publisert 20.06.2024

Kunngjøring av tillatelse etter forurensningsloven for Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS til utslipp av kommunalt avløpsvann

Statsforvalteren har i vedtak av 20.06.2024 ferdigbehandlet søknaden fra Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS, og gir tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av Søndre Blefjell tettbebyggelse, i Flesberg kommune.


Publisert 06.06.2024

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Refsnes bryggeanlegg i Moss kommune

Statsforvalteren har gitt tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Refsnesstranda 10 (gbnr. 1/2864) i Moss kommune.


Publisert 06.06.2024

Kunngjøring av revidert tillatelse til Nortura Hærland, slakteri og næringsmiddelindustri i Indre Østfold kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har revidert tillatelsen etter forurensningsloven for Nortura SA avd Hærland. Revisjonen er gjort i tråd med kravene i EUs industriutslippsdirektiv og forurensningsforskriften kapittel 36. Vi har fattet vedtak i saken 04.06.2024.


Publisert 04.06.2024

Vi gir Sarpsborg kommune tillatelse til å slippe ut urenset avløpsvann i tre måneder

Sarpsborg kommune får tillatelse etter forurensningsloven til midlertidig utslipp av urenset avløpsvann til Glomma i forbindelse med ombygging av Alvim avløpsrenseanlegg. Tillatelsen gjelder i perioden 22. september 2025 til 12. desember 2025.


Publisert 31.05.2024

Tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av sand på Bevø, Dypeklo, Enhuskilen og Vispen sandstrender i Fredrikstad kommune

Statsforvalteren har gitt tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av sand på eksisterende sandstrender på Bevø, Dypeklo, Enhuskilen og Vispen i Fredrikstad kommune.


Publisert 24.05.2024

Landbasert akvakultur kontrolleres over hele landet

Miljøforvaltningen gjennomfører i år en landsomfattende tilsynsaksjon med landbasert oppdrett av fisk. Statsforvalteren i Oslo og Viken skal delta i aksjonen.


Publisert 21.05.2024

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Høgevarde tettbebyggelse i Flå kommune

Statsforvalteren har i vedtak av 16.05.2024 ferdigbehandlet søknad fra Høgevarde AS om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Høgevarde tettbebyggelse i Flå kommune.


Publisert 06.05.2024

Vedtak om dispensasjon fra rensekrav i forbindelse med utslipp av urenset avløpsvann – Solumstrand Avløpsrenseanlegg i Drammen kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt tillatelse til utslipp av urenset avløpsvann i forbindelse med inspeksjon av avløpstunnel til Solumstrand avløpsrenseanlegg i mai 2024.