Naturmangfold

Sommerfugl på rødknapp
Oppdatert 08.04.2024

Naturen skal forvaltes slik at planter og dyr som finnes naturlig i Norge, skal sikres i levedyktige bestander. Vi skal også ta vare på den variasjonen som finnes i naturtyper, landskap og geologi.

Alle har ansvar for naturmangfoldet

Alle typer inngrep i naturen kan true naturmangfoldet. Vi må derfor alltid vurdere konsekvensene av inngrep som for eksempel større veier eller nye boligområder.

De to viktigste lovene for å ta vare på naturmangfoldet er naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven. Naturmangfoldloven pålegger myndighetene å vurdere tiltak når naturen er truet.

Statsforvalteren bidrar til å sikre at leveområder, arter og naturressurser blir tatt vare på, blant annet ved å kontrollere at kommunene følger naturmangfoldloven, og sikre at kunnskap om miljøet blir lagt til grunn for kommunale beslutninger.

Truede arter og naturtyper

Mer enn 2000 plante-, sopp- og dyrearter står i fare for å bli utryddet i Norge. Regjeringen har utpekt noen av de truede artene og naturtypene som «prioriterte arter» eller «utvalgte naturtyper». Disse blir det tatt særlige hensyn til i forskrifter til naturmangfoldloven. Statsforvalteren har ansvar for det faglige grunnlaget for nye handlingsplaner for noen av de prioriterte artene og utvalgte naturtypene og for å gjennomføre tiltak når planene er vedtatt. I mange tilfeller blir tiltakene utført i samarbeid med grunneiere, kommuner og foreninger.

Fremmede arter

Fremmede arter er planter og dyr som ikke hører naturlig hjemme i vår natur. Mer reising, mer handel og et mildere klima er noen av årsakene til at det kommer nye fremmede arter til Norge.

Det er viktig at fremmede arter ikke skader økosystemene våre. Statsforvalteren deltar i arbeidet med å bekjempe fremmede skadelege arter, blant annet ved å fjerne fremmede planter fra verneområder og informere hageeiere om hvilke planter de helst ikkje bør bruke. Statsforvalteren har også oppgaver knyttet til kartlegging og overvåkning av fremmede arter. 

Vis mer


Publisert 01.11.2021

Endringer i forskrift om utsetting av utenlandske treslag til skogbruksformål

Endringene som foreslås innebærer en forenklet saksbehandling for juletreproduksjon, og at utsetting av fremmede treslag til tømmerproduksjon skal kunne fortsette. Alternativet er et forbud mot bruk høyrisikoarter til tømmerproduksjon.


Publisert 01.09.2021

Bli med å gi vipe, gulspurv, storsprove og sanglerke en bedre framtid

De siste tiårene har vi mistet godt over en tredjedel av alle fugler i kulturlandskapet i Norge. Statsforvalteren i Innlandet har derfor støttet et pilotprosjekt i Gran kommune, der Norsk Ornitologisk Forening (NOF) Hadeland Lokallag i samarbeid med utvalgte bønder, prøver ut målrettet tiltak i og nær åkrene for å tilgodese disse trua fugleartene. 


Publisert 25.08.2021

Tiltaksplan for ville pollinerende insekter

Tidligere i august la regjeringen fram "Tiltaksplan for ville pollinerende insekter 2021-2028". Planen presenterer tiltak som staten skal gjennomføre for å ta vare på ville pollinerende insekter i Norge.


Publisert 06.07.2021

Vi tar vare på hortulanen

Den utrydningstruede fuglearten hortulan har etablert seg i en åker på Elverum. I samarbeid med Statsforvalteren i Innlandet gjør grunneier Åsmund Arnesen det han kan for å ta vare på fuglearten.


Publisert 03.05.2021

Kartlegging av naturtyper i Innlandet 2021

På vegne av Miljødirektoratet vil det i 2021 bli gjennomført naturtypekartlegging i kommunene Øystre Slidre, Vestre Slidre, Nord-Aurdal, Ringebu, Øyer, Sør-Odal og Nord- Odal. Det er totalt fire delområder som skal kartlegges i Innlandet.


Publisert 22.04.2021

Summende gårdsbruk og bymiljøer i Innlandet

Har du lagt merke til det yrende livet i blomsterenga en varm sommerdag? Det er humler, bier, sommerfugler, biller og blomsterfluer som sanker mat, pollinerer planter og bidrar til å opprettholde matproduksjonen vår. Kort og godt leverer de tjenester vi er helt avhengige av.


Publisert 22.02.2021

Resultater fra naturtypekartlegging 2020

I 2020 ble det gjennomført naturtypekartlegging i regi av Miljødirektoratet i flere kommuner i Innlandet. Resultatene fra denne kartleggingen er nå tilgjengelig i Naturbase.


Publisert 10.12.2020

Kom med innspill til årets NiN-kartlegging

Miljødirektoratet ber om innspill til årets NiN-kartlegging. Frist er 17. desember 2020.


Publisert 27.11.2020

Fylkesmannen har avholdt webinar om Natur i Norge (NiN)

Fylkesmannen avholdt 19. november et webinar om Natur i Norge.


Publisert 29.06.2020

Fylkesmannen i Innlandet mottar 900.000, - fra regjeringens grønne tiltakspakke til trua arter og natur

Naturen i Innlandet får nå en ekstra håndsrekning i forbindelse med at regjeringen i 2020 øker bevilgningen nasjonalt med 4,3 mill. kroner til tiltak for truede arter og naturtyper. Fylkesmannen har fått den gledelige nyheten at Innlandet tildeles 900.000 kr.