Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 25.11.2019 av Administrator

Forestia as avd Braskereidfoss - nye miljøkrav

Fylkesmannen har gitt ny tillatelse etter forurensningsloven for Forestia as avd Braskereidfoss. Vedtak og vilkår kan påklages innen 3 uker.


Publisert 18.10.2019

Støymyndighet overføres til kommunene

Stortinget har besluttet at myndighet etter forurensningsloven til å gi tillatelser og føre tilsyn med støy fra vindmøller, motorsportbaner og sivile skytebaner skal overføres fra Fylkesmannen til kommunene.


Publisert 27.09.2019 av Administrator

Ber om innspill til varsel om fornyet tillatelse Forestia as avd Braskereidfoss

Fylkesmannen forhåndsvarsler fornyet tillatelse etter forurensningsloven for Forestia as avd Braskereidfoss. Merknader til utkast og foreslåtte vilkår kan sendes oss innen 3 uker. 


Publisert 21.06.2019

Høring – grønnsaksvaskerier på Toten søker om utslippstillatelse

Tre virksomheter i Kolbu og én i Totenvika søker om tillatelse til virksomhet etter forurensningsloven. Alle fire har utredet tiltak for å begrense innholdet i prosessavløpet sitt og forbedre rensingen av det.


Publisert 21.06.2019

Glasopor påvist i Mjøsa

Betydelige mengder glasopor er fraktet nedover Ottavassdraget og Gudbrandsdalslågen under tre flomhendelser i vår. Skumglasset fra Skjåk er nå kommet til Mjøsa.


Publisert 17.06.2019

Forhåndsvarsel av utslippstillatelse for Zymtech Life Science AS

Fylkesmannen forhåndsvarsler med dette krav i ny utslippstillatelse for Zymtech Life Science AS. Frist for kommentarer er 22. juli 2019.


Publisert 14.05.2019

Ber kommunene vurdere sitt ansvar i glasoporsaken

Fylkesmannen rydder i disse dager store mengder glasopor i sårbar og verdifull natur. Nå ber vi kommunene om å vurdere sin rolle og myndighet. 


Publisert 17.04.2019

Starter oppryddingen av glasopor nå

Fylkesmannen iverksetter opprydding av glasopor i Ottavassdraget. Norva24 Vest AS, i samarbeid med den lokale entreprenøren Skogen Entreprenør AS, har fått oppdraget og satte i gang allerede fredag i forrige uke. Samtidig er det etablert dialog med både Glasopor AS og de mest berørte kommunene Skjåk, Lom og Vågå om å få til en helhetlig og samlet ryddeinnsats.


Publisert 14.02.2019

Fylkesmannen krever opprydding langs Ottavassdraget

Fylkesmannen tar nå flere initiativ for å sikre at det blir ryddet opp langs Ottavassdraget etter den betydelige glasoporforurensingen i fjor høst. Skjåkbedriften Glasopor AS pålegges å gjennomføre opprydding.


Publisert 14.01.2019

Oppfølging av utslipp fra Skreia renseanlegg

Fylkesmannen i Innlandet aksepterer Østre Toten kommunes forslag til midlertidige renseløsninger for avløpet som går urenset ut i Mjøsa ved Skreia renseanlegg, og forbereder en midlertidig tillatelse til utslippet.