Omsorgstjenester

Oppdatert 08.04.2024

Kommunene har ansvar for å sørge for gode og forsvarlige helse- og sosialtjenester til alle som trenger det, uavhengig av alder eller diagnose. Omsorgstjenester skal organiseres slik at den enkelte så langt som mulig kan leve og bo selvstendig og ha en aktiv og meningsfull tilværelse i fellesskap med andre. Tjenestene skal utformes i samråd med brukeren. Statsforvalteren fører tilsyn og kontroll med de kommunale tjenestene. 

Flere typer omsorgshjelp

Hjelp til den enkelte kan gis som råd og veiledning, hjemmehjelp, hjemmesykepleie, personlig assistanse eller annen praktisk hjelp, støttekontakter, og avlastning eller lønn til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid.

Omsorgsbolig er ikke omsorgshjelp

Tildeling av omsorgsbolig er ikke hjemlet i helse- og omsorgsloven, og er altså i utgangspunktet en ordinær utleiebolig. Kommunen yter tjeneste og hjelp til den som ikke klarer seg selv, i slik bolig på lik linje som i vanlige hjem.

Du kan klage på omsorgshjelp

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de omsorgstjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i kommunens vurdering av ditt behov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen til kommunen. Dersom klagen ikke når fram, blir den sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. I en av lenkene til høyre finner du mer informasjon om hvordan du kan klage på helse- og omsorgstjenester.

Vis mer


Publisert 20.11.2024

Statsforvalterens tilsyn med elektroniske medisindispensere 2024

Statens helsetilsyn ga i 2024 alle landets Statsforvaltere oppgave med å gjennomføre tilsyn med kommunenes bruk av elektroniske medisindispensere. Tilsynet er en del av Helsetilsynets eldresatsning. Bakgrunnen for valg av tematikk er økningen i antall eldre i samfunnet de kommende årene og den samtidig forventede personellmangelen. Dette vil føre til økt press på kommunale helse- og omsorgstjenester. 


Publisert 18.10.2024

Fant ikke lovbrudd etter egenvurderingstilsyn med Kristiansand kommunes saksbehandling av søknader om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til barn og unge

Statsforvalteren i Agder har gjennomført et egenvurderingstilsyn med Kristiansand kommunes saksbehandling av søknader om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til barn og unge. Tilsynet ble gjennomført på grunn av den store økningen i antall klager vedrørende BPA som er oversendt til Statsforvalteren fra Kristiansand kommune den siste tiden. I tillegg har advokatkontoret Lippestad på vegne av flere familier bedt oss om å føre tilsyn med dette tjenestefeltet spesielt knyttet til barn med store funksjonsvansker.


Publisert 03.09.2024

Nasjonal konferanse om Bo trygt hjemme

Husbanken, i samarbeid med Helsedirektoratet, arrangerer den første nasjonale Bo trygt hjemme-konferansen den 22. oktober 2024.


Publisert 05.05.2021

Statsforvalteren ber kommunene om å revurdere besøksordningen på sykehjem

Vi har mottatt en del muntlige henvendelser om besøksordningen ved sykehjem,  og på bakgrunn av dette har vi undersøkt praksis i noen utvalgte kommuner. 


Publisert 30.01.2020

Kompetansehevende tiltak for lindrende behandling og omsorg ved livets slutt

Kommunene i Agder kan søke og rapportere om tilskudd - søknad skal sendes til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark - søknadsfrist 01.03.20.


Publisert 11.11.2019

Fagkonferanse tjenester til utviklingshemmede

Fylkesmannen gjennomførte fagkonferanse for ansatte som yter tjenester til utviklingshemmede 31. oktober til 1. november


Publisert 21.10.2019

Høstmøte for helse- og omsorg gjennomført

Fylkesmannen arrangerte høstmøte for ansatte i kommunale helse og omsorgstjenester 10. og 11. oktober.


Publisert 26.03.2019

Nytt studie i velferdsteknologi ved Sørlandets Fagskole

Høsten 2019 setter Sørlandets Fagskole i gang et nytt studieprogram innen velferdsteknologi.


Publisert 25.03.2019

Studiet Teknologi i helse og omsorg ved Høgskulen på Vestlandet

Viktig kompetanse å ha i satsingen på omsorgstjenestene:
Videreutdanning i omsorgsteknologi for helsepersonell ved Høgskulen på Vestlandet

(30 studiepoeng)


Publisert 22.03.2019

Lovbrudd avdekket ved Margarethestiftelsen hjemmesykepleie

Rapporten om Margarethestiftelsen hjemmesykepleie konkluderer med at de ansattes varselbrev på flere punkter var berettiget. Fylkesmannen konkluderer med lovbrudd, og vil følge opp saken i dialog med Arendal kommune, samt foreta et tilsynsbesøk i juni 2019.