Ekstraordinær båndtvang i Skæhkere sijte

Fylkesmannen innfører ekstraordinær båndtvang i Skækhere sijte (Skjækerfjell reinbeitedistrikt) frem til 1.april. Dette på grunn av dårlig beiteforhold for reinen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.03.2018

Årets vinter har vært spesielt krevende for tamreinen i Skæhkere sijte. Store snømengder med til dels streng kulde har ført til dårlige beiteforhold, og med det begrenset næringstilgang. Hard is på fjellet og mye snø i skogen gjør det vanskelig for dyrene å komme ned til beitene. De vanskelige beiteforholdene har også ført til at reinflokken har begynt å vandre ut av sine normale og vante områder.

Dyrene er nå i en spesielt sårbar periode. Dette gjelder ikke minst drektige simler som er ekstra sårbare ovenfor forstyrrelser.

Innfører båndtvang

Store deler av vinter- og vårbeitene til Skæhkere ligger i populære utfartsområder hvor det fremover kan forventes økt ferdsel i forbindelse med påsken. Som følge av dette ser Fylkesmannen seg nødt til å innføre ekstraordinær båndtvang fram til 1.april. Dette gjelder i hele Skækhere sijte (Skjækerfjell reinbeitedistrikt), og omfatter områder i Steinkjer, Verdal og Snåsa kommuner (se kart). Lenke til forskrift i høyre marg.

Båndtvangen innføres for å hindre at reinen trekker inn til dårligere beiter og for at reinen skal få nødvendig beitero.

Vi henstiller til at det vises hensyn til tamrein og vilt ved ferdsel i fjellet, og også i områder uten ekstraordinær båndtvang må man ha god kontroll på hunden. Ser du rein bør du gå utenom, eller sette deg ned å nyte synet, slik at de får dra videre i sitt eget tempo.

Ordinær båndtvangsperiode er fra 1.april til 20.august.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.