Beredskap

Oppdatert 29.05.2024

Vi lever i et trygt og stabilt samfunn, men når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må vi ha en plan for hvordan vi skal håndtere situasjonen. Vi trenger planer for krisehåndtering og vi må øve på krisesituasjoner i tråd med planene. Alle aktører på sentralt, regionalt og lokalt nivå har ansvar for både å planlegge og øve. 

I tillegg til å øve egen kriseorganisasjon, har Statsforvalteren ansvar for jevnlig å øve kriseledelsen i kommunene. Statsforvalteren skal dessuten være en pådriver for øvelser som involverer andre regionale fagetater, for eksempel Forsvaret. 

Beredskap er en viktig del av samfunnsplanleggingen

En annen viktig oppgave for Statsforvalteren er å se til at vi i samfunnsplanleggingen tar beredskapshensyn, og at kommunene har egne kriseplaner.

Statsforvalteren skal koordinere den regionale atomberedskapen og bidra til at regionale og lokale etater utvikler planer for å kunne håndtere en atomulykke. Her er det Statens strålevern som er nasjonal fagetat.

Du er også en del av Norges beredskap

Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.   

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor at flest mulig er forberedt til å klare seg selv i en uke i en krise. Det er fordi kommuner og nødetatar må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. 

Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du viss vannet forsvinner? Hva viss du ikke får handlet på en uke?

Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. De grunnleggende behovene de første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv en uke, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. 

Sikkerhverdag.no har informasjon om hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager.

Vis mer


Publisert 13.01.2020

Svært høg vasstand natt til onsdag. Fare for oversvømmingar

Det er varsla høg vasstand i Rogaland natt til onsdag. Varselet er på oransje nivå, som er det nest høgaste og betyr stor fare


Publisert 17.12.2019

Samfunnssikkerhetskonferansen 2020: Sammen for et tryggere Norge

Samfunnssikkerheitsforsking, beredskap og nye trusselbilete. Det er tema for den årlege Samfunnssikkerhetskonferansen 6. januar 2020. Påmeldingsfristen er 20. desember. 


Publisert 13.12.2019

Radioaktivt avfall i Eigersund: Politiet undersøker kor kjelda kom frå

Kjelda er ei metallstong, om lag éin meter lang, med eit radioaktivt belegg. Stonga er brukt i industrien til å fjerna statisk elektrisitet. Ho er nå forsvarleg sikra – og blir transportert og avfallshandtert i tråd med regelverket.


Publisert 12.12.2019

Funn av radioaktivt avfall på gjennvinningsanlegg i Eigersund

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) handterer ei hending der radioaktivt avfall er oppdaga i ein kontainar som skulle til metallgjenvinning i Eigersund kommune. Kontainaren er sperra av - og Sivilforsvaret og DSA har utført målingar.


Publisert 11.12.2019

Høg vasstand i kveld. Fare for oversvømmingar

Meteorologisk institutt har i dag sendt ut varsel om høg vasstand i kveld. Vasstanden er venta på sitt høgaste mellom kl. 22 og midnatt.


Publisert 10.12.2019

Kraftige vindkast og mykje regn

Dette er ikkje dagen å bevega seg for mykje ute, dersom du absolutt ikkje må. 


Publisert 31.10.2019

Har du alt du treng for å klara deg sjølv i tre døgn?

Styresmaktene tilrårr at alle husstandar i Norge tar nokre enkle grep for å betra eigen beredskap.


Publisert 14.10.2019

Sokndal kommune får 700 000 frå staten etter skogbrannane i april 2019

Sokndal kommune søkte om dekking av utgiftene som dei fekk som følgje av brannane og Kommunal- og moderniseringsdepartementet har no innvilga søknaden med kroner 700 000.


Publisert 28.08.2019

Det er venta mykje regn i Nord-Rogaland

Farevarselet frå Meteorologisk institutt er oppjustert frå gult til oransje nivå. Dei fleste vêrmodellane viser at dei kraftigaste bygene er venta i Hordaland. Nord-Rogaland ser ut til å treffast med byger i den nedre delen av skalaen. 


Publisert 03.07.2015

Flaumfare i Sauda og Suldal

Onsdag varsla NVE flaumfare på gult nivå i Suldal. I dag er aktsemdsnivået heva til oransje og gjeld både Suldal og Sauda.