Naturmangfold

Oppdatert 08.04.2024

Naturen skal forvaltes slik at planter og dyr som finnes naturlig i Norge, skal sikres i levedyktige bestander. Vi skal også ta vare på den variasjonen som finnes i naturtyper, landskap og geologi.

Alle har ansvar for naturmangfoldet

Alle typer inngrep i naturen kan true naturmangfoldet. Vi må derfor alltid vurdere konsekvensene av inngrep som for eksempel større veier eller nye boligområder.

De to viktigste lovene for å ta vare på naturmangfoldet er naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven. Naturmangfoldloven pålegger myndighetene å vurdere tiltak når naturen er truet.

Statsforvalteren bidrar til å sikre at leveområder, arter og naturressurser blir tatt vare på, blant annet ved å kontrollere at kommunene følger naturmangfoldloven, og sikre at kunnskap om miljøet blir lagt til grunn for kommunale beslutninger.

Truede arter og naturtyper

Mer enn 2000 plante-, sopp- og dyrearter står i fare for å bli utryddet i Norge. Regjeringen har utpekt noen av de truede artene og naturtypene som «prioriterte arter» eller «utvalgte naturtyper». Disse blir det tatt særlige hensyn til i forskrifter til naturmangfoldloven. Statsforvalteren har ansvar for det faglige grunnlaget for nye handlingsplaner for noen av de prioriterte artene og utvalgte naturtypene og for å gjennomføre tiltak når planene er vedtatt. I mange tilfeller blir tiltakene utført i samarbeid med grunneiere, kommuner og foreninger.

Fremmede arter

Fremmede arter er planter og dyr som ikke hører naturlig hjemme i vår natur. Mer reising, mer handel og et mildere klima er noen av årsakene til at det kommer nye fremmede arter til Norge.

Det er viktig at fremmede arter ikke skader økosystemene våre. Statsforvalteren deltar i arbeidet med å bekjempe fremmede skadelege arter, blant annet ved å fjerne fremmede planter fra verneområder og informere hageeiere om hvilke planter de helst ikkje bør bruke. Statsforvalteren har også oppgaver knyttet til kartlegging og overvåkning av fremmede arter. 

Vis mer


Publisert 19.12.2014

Tilskot 2015 til å ta vare på kystlynghei, haustingsskog, slåttemark og anna trua natur

Fristen for å søkje om midlar frå Miljødirektoratet for å ta vare på kystlynghei og andre trua naturtypar er 15. januar 2015. Både privatpersonar, lag, organisasjonar og kommunar kan søkje.


Publisert 12.12.2014

Stort oppmøte på kurs i naturmangfaldlova

Fleire deltakarar frå kommunar, miljøkonsulentar og statlege etatar hadde møtt fram for å lære meir om naturmangfaldlova.


Publisert 02.12.2014

Tilskotsordningar i 2015

Ordningane omfattar områda naturforvaltning, friluftsliv, kulturminnevern og forureining. Alle søknadar skal sendast gjennom elektronisk søknadssenter i Miljødirektoratet. Søknadsfristen er 15. januar 2015 for dei fleste tilskotsordningane.


Publisert 27.08.2014

Høyring revidert forvaltingsplan Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane og Frafjordheiane

Verneområdestyret for verneområda har lagt ut forslag til forvaltingsplan til offentleg ettersyn med frist til 1. november i år.


Publisert 05.08.2014

Rapport om kartlegging av kaldvasskorallar Sandsfjorden

Det er registrert rødlista korallar på 4 av 10 undersøkte lokalitetar i Sandsfjorden. Norsk Stein AS på Berakvam har fått undersøkt havbotnen ved ulike lokalitetar.


Publisert 07.07.2014

Naturtypekartlegging og kartlegging av regnskog sommaren 2014

Fylkesmannen gjennomfører sommaren 2014 naturtypekartlegging i hovudsak i Suldal og i Haugesund. Miljødirektoratet kartlegg dessutan regnskog i dei fuktigaste delane av fylket.


Publisert 23.06.2014

Nytt miljøvedtaksregister

Forvaltninga og folk flest har fått eit nytt verkty som gir betre tilgang til informasjon om vedtak innan rovvilt, områdevern, utvalgte naturtypar, utsetting av utanlandske treslag og artsfredning.


Publisert 29.04.2014

Midlar til skjøtsel av 2000 da viktig kystlynghei og slåttemark

Fylkesmannen har fordelt drygt 1,6 millionar frå Miljødirektoratet til kulturlandskapstiltak. Størstedelen går til skjøtsel av den sterkt trua kulturmarkstypen kystlynghei der Rogaland har dei største areala som er kartlagt og under skjøtsel.


Publisert 15.04.2014

Villminken fjerna frå viktige verneområde for sjøfugl

Store viktige sjøfuglområde i Rogaland er no rydda for mink. Fylkesmann og fleire kommunar har saman med frivillige hatt eit stort fokus på å fjerna villmink frå prioriterte område.


Publisert 21.03.2014

Ei usikker framtid for vipa?

Jærkommunane Time, Klepp og Hå er saumfart for hekkande viper, den fyrste totalteljinga av sitt slag. Her finn ein truleg den største samlinga av hekkande viper i landet, - og Klepp er klart den viktigaste kommunen.