Husdyr

Oppdatert 13.05.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det i underkant av 900 000 storfe (melkekyr, ammekyr, ungdyr og kalver), over 800 000 vinterforede sauer, over 1,4 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 73 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 14.09.2023

Samen for å arbeide om godt svinehald i Rogaland

Rogaland har om lag 30 prosent av nasjonale svineproduksjon fordelt på 436 føretak. I regionen er det er hard konkurranse om svinebonden, dette gjeld både mellom slakteriene og mellom veterinærane. Det er ein grunnleggande føresetnad for utvikling av landbruket i regionen at heile næringa er samla om at det ikkje skal konkurrerast på dyrevelferd og dyrehelse. 


Publisert 13.09.2023

300.000 kroner er gitt i støtte til prosjektet Handtering av kadaver ved krise

Statsforvaltaren i Rogaland har tatt initiativ til oppstart av prosjektet Handtering av kadaver ved krise. Ved ulike hendingar må næring, samfunn, faglag og myndigheit samarbeide for å finne dei beste løysningane


Publisert 17.08.2023

Sal av mjølkekvote 2023

Eigarar av eigedom med grunnkvote kunne i 2023 velje om dei ville selje heile eller deler av kvoten privat eller til staten.


Publisert 17.08.2023

Husdyrkonsesjon i særlege tilfeller

Når det oppstår sjukdomsutbrot, brann eller ved anna særlege tilfelle knytt til drifta kan produsentar som driv med svine- og fjørfeproduksjon søkja om konsesjon.


Publisert 17.08.2023

Korleis skal det gå når det ikkje er veterinær å få?

Fleire kommunar opplevar utfordringar med å skaffe nok veterinærar, spesielt til distrikta. Rapporten "Tilgang på veterinærtjenster i Norge" publisert av Landbruksdirektoratet, viser til utfordringar og moglege tiltak for å betre veterinærdekninga. 


Publisert 27.07.2023

Fjørfehaldarar må ha fokus på godt smittevern

Med bakgrunn i utbrotet av fugleinfluensa hos villfugl i Finnmark, er det viktig at kommersielle fjørfehaldarar har gode rutinar for smittevern. 


Publisert 04.07.2023

Svinenæringa i Rogaland framover

Svinenæringa i Rogaland er stor, og står for om lag 30 % av all produksjon av svin i Norge. Og med tilhøyrande foredlingsindustri står denne næringa for viktig verdiskaping. Blir det slik også framover? Her er landbruksdirektør Geir Skadberg sine refleksjonar.


Publisert 29.06.2023

Sauehaldet i Rogaland framover

I oktober 2022 svarte bøndene i Rogaland på ei spørjeundersøking utsendt av den regionale partnarskapen. Bøndene svarte mellom anna på kva dei sjølve trur det er av produksjonar på garden om 15 år. 1/4 av bruka som har sau i dag svarte at dei ikkje vil ha sau på garden om 15 år. Her nokre refleksjonar ved landbruksdirektør Geir Skadberg.

 


Publisert 29.06.2023

Mjølkeproduksjon i heile Rogaland også framover

I oktober 2022 svarte bøndene i Rogaland på ei spørjeundersøking utsendt av den regionale partnarskapen. Det mest sentrale spørsmålet var kva bøndene sjølve trur det er av produksjonar på garden om 15 år. Innan kumjølkproduksjonen svarte nær 1/3 av bruka med mjølkeproduksjon på garden i dag, at dei ikkje vil ha mjølkeproduksjon på garden om 15 år.  Gir dette grunn til bekymring? Landbruksdirektør Geir Skadberg gir her sine refleksjonar.


Publisert 26.06.2023

Behov for meir mjølk

Forholdstalet på mjølk blir auka frå 0,95 til 0,99.