Husdyr

Oppdatert 18.11.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det i underkant av 900 000 storfe (melkekyr, ammekyr, ungdyr og kalver), over 800 000 vinterforede sauer, over 1,4 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 73 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer


Publisert 06.11.2024

400 mjølkebønder i Rogaland må bygge om innan 2034

Trass mange båsfjøs igjen, kjem allereie 80 prosent av mjølka i Rogaland frå kyr i lausdriftsfjøs.


Publisert 23.10.2024

Hugs å disponera mjølkekvote innan 1. november

No kan du registrera disponering av mjølkekvote for 2025. Fristen er sett til 1. november!


Publisert 23.10.2024

15. november er søknadsfristen for tilskot til organisert beitebruk

Beiting i fjellet er enklare å organisera med beitelag og no kan det søkast om tilskot til drift av laga. Tilskotet skal gå til arbeidet med organisert tilsyn, sanking og andre fellestiltak.


Publisert 30.09.2024

Tiltak mot blåtunge

Sidan den alvorlege sjukdomen blåtunge blei påvist i Rogaland og Agder, har Mattilsynet kome med tiltak mot blåtunge. Føremålet er å begrensa spredning av sjukdomen.


Publisert 27.09.2024

Beitekrav er no kopla til arealsonene

Krav til beitetid i holdforskrifta for storfe på bås er no knytt til kva for ei arealsone beiteområdet ligg i.


Publisert 25.09.2024

Investeringsstøtte gir effekt – stadig fleire svinebesetningar har status som SPF

13 griseprodusentar har i år fått investeringsstøtte til tiltak i samband med omlegging til SPF.


Publisert 24.09.2024

1 av 3 ammekyr i Rogaland står framleis oppstalla på bås i vinterhalvåret

148 bønder i Rogaland som har ammekyr oppstalla på bås har i ei undersøking svart at dei vil fortsette med ammekyr etter 2034. Det er dermed behov for minst 15 nye eller ombygde ammekufjøs per år fram mot 2034.


Publisert 12.09.2024

Informasjon om blåtunge

Nyleg har blåtunge blitt påvist i 5 besetningar i Agder. Sjukdomen er kategorisert som ein liste 1-sjukdom i Noreg. Dyreeigar har plikt til å varsla Mattilsynet om mistanke om blåtunge.


Publisert 11.09.2024

Sauen er nå på vei hjem fra fjellet

Beitelag i Rogaland sanker nå dyra hjem fra fjellbeite, og flere bønder puster lettet ut etter en beitesesong preget av bekymring for jerv. 


Publisert 09.09.2024

Invitasjon til melkesafari i Sandnes og Gjesdal

2. oktober har du som nåværende eller fremtidig melkebonde mulighet til å se og få mer informasjon om mulige løsninger for løsdrift, både nybygg og ombygging.