Statsforvalteren skal være en pådriver for økt bruk av trevirke som bygningsmateriale og til produksjon av bioenergi. Det er også et viktig mål å bidra til at vi har en infrastruktur som kan sikre en effektiv og lønnsom hogst, samtidig som næringen tar hensyn til miljøet. Statsforvalteren gir veiledning og bistand til kommunene på områder som landbruksveier, skogskader, bioenergi, skogskjøtsel og miljøspørsmål. Andre arbeidsområder er koordinering av skogbruksplanleggingen i fylket, forvaltning av skogfondsordningen, tilskuddsforvaltning og kontrolloppgaver.
Skogbruk
Statsforvalterens oppgaver innenfor skogbruk er knyttet til den langsiktige forvaltningen av skog som ressurs for lønnsom næringsvirksomhet. I samarbeid med andre aktører er Statsforvalteren også engasjert i arbeidet for større verdiskaping basert på trevirke som råstoff.
Det produktive skogarealet i Nordland er 6,4 millioner dekar, likt fordelt sør og nord for Saltfjellet. I sør er barskog dominerende, mens det er mest lauvskog i nord. Skogressursene i fylket gir gode muligheter for aktivitet og næringsutvikling. Samtidig skal skogbruket i Nordland ta sin del av ansvaret for å opprettholde biologisk mangfold i fylket.
Skogressursene i Nordland gir muligheter for høy lokal og regional verdiskaping. På gården – i bygda – i Nordland. Med unntak for vedproduksjon og noe lauvtrevirke til plateproduksjon ved Arbor i Hattfjelldal, er stort sett hele den økonomiske aktiviteten i skogbruket i Nordland basert på virke fra barskog.
Skogens betydning i klimaregnskapet
Klimaendringene er en viktig miljøutfordring der skogen kan gi et vesentlig positivt bidrag. Skogen binder store mengder CO2. Det vil være en viktig samfunnsoppgave for skogbruket å bidra til økt CO2-binding gjennom aktivt skogbruk og etablering av klimaskoger. Nordland har også betydelige bioenergiressurser som bør utnyttes.
Ber skogeiere være forsiktige med å rydde etter «Hilde»
Tidligst i midten av neste uke vil man få oversikt over skadene på skogen etter stormen "Hilde" sist helg, men kommunene Sømna, Brønnøy, Grane, Bindal og Hattfjelldal ser ut til å være mest berørt.
Publisert 26.09.2013
Kystskogbrukets skogeierprosjekt "fra ti til en"
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga inviterer til regionmøte i Bodø 12. november. På møtet presenteres skogeierprosjektet "fra ti til en" som er en del av Kystskogbrukets oppfølging av kystskogbruksmeldinga.
Publisert 15.03.2013
Regionalt skog- og klimaprogram for Nordland er klart
Regionalt skog- og klimaprogram (RSK) er et delprogram i Regionalt bygdeutviklingsprogram (RBU). Programmet beskriver Fylkesmannen i Nordlands oppfølging av den nasjonale landbrukspolitikken på området.
Publisert 13.02.2013
Søknad om utsetting av utenlandske treslag til skogbruksformål
Alle som vil plante ut utenlandske treslag til skogbruksformål søke Fylkesmannen om tillatelse til dette. Dette gjelder også produksjon av juletre og pyntegrønt. Søknadsskjema finner du her.
Publisert 11.01.2013
Midler til NMSK fordelt
Fylkesmannen har fordelt midler til nærings- og miljøtiltak i skogbruket (NMSK) til kommunene sammen med midler til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL).
Publisert 02.01.2013
Midler til nærings- og miljøtiltak
Fylkesmannen har mottatt tildeling av midler til nærings- og miljøtiltak i skogbruket fra SLF. Nordland har fått en ramme på 3,9 mill kroner til skogkultur, tynning og miljøtiltak og 4,1 mill kr til vegbygging og drift m/taubane.
Publisert 18.12.2012
Søknad om utsetting av utenlandske treslag til skogbruksformål
Publisert 30.11.2012