Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvalteren skal legge til rette for næringsutvikling og innovasjon, i samarbeid med andre regionale og lokale aktører. Regionale og lokale fortrinn og muligheter skal tas vare på og utvikles slik at vi sikrer det økonomiske grunnlaget for framtiden. Statsforvalteren skal også bidra til å skape et godt samspill mellom landbruket og andre sektorer.

Samarbeid om fylkesplaner, næringsplaner, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplaner, utvikling av matproduksjonen og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvalteren har en pådriverrolle knyttet til Innovasjon Norges utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske virkemidler innen områdene vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Norge forvalter bedriftsrettede midler til investering og bedriftsutvikling (IBU-midler). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltningen av midler til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving på landbruks- og matområdet.

Vis mer

Både Statsforvalteren, fylkeskommunen og Innovasjon Norge har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Siden 2020 har  fylkeskommunen forvaltet regionale tilskuddsmidler for landbruket.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 16.08.2016

Enda bedre jordbær fra nord?

I Troms og Finnmark testes nå åtte ulike sorter jordbær for å se hvilke som egner seg best for vårt klima. Smak, utseende, avlingsmengde og holdbarhet blir undersøkt. Etablerte dyrkere i nord kan vise til god økonomi og varer som «selger seg selv». Det er god plass i markedet til å øke produksjonen av arktiske bær, men klimaet er en utfordring.  


Publisert 09.08.2016

Arktisk lokalmat i et globalt perspektiv

Gjennom matkonferanser i hele landsdelen ønsker Bonde- og småbrukarlaget å sette fokus på arktisk, miljøvennlig lokalmat, lønnsomhet og markedsmuligheter. Konferansene er en del av det treårige prosjektet "Arktisk lokalmat i et globalt perspektiv".


Publisert 02.08.2016

Det trengs flere produsenter av arktiske råvarer

Hvis Arktisk Mat skal kunne bli en suksess må tilgangen på grønnsaker og andre arktiske råvarer være forutsigbar. 


Publisert 26.07.2016

Nye veier for arktisk grønnsaksproduksjon

Lokalmat er i skuddet. Etterspørselen og salget av lokalmatprodukter har økt de siste årene. Grønnsaker dyrket i nordlige strøk er kjent som «gode, sprø, saftige og søte». Derfor bør vi dyrke mer. Det skal prosjektet ”Nye veier for arktisk grønnsaksproduksjon” bidra til.


Publisert 19.07.2016

Agronomi i arktisk landbruk

Nok grovfôr av rett kvalitet som er høstet på en enkel og effektiv måte er ei god oppskrift på suksess. For det arktiske landbruket er nok, godt og rimelig grovfôr ei stor utfordring. Med prosjektet Agronomi i arktisk landbruk ønsker NIBIO og Landbruk Nord å bidra til suksess i grovfôrdyrkinga i det arktiske landbruket. 


Publisert 12.07.2016

Arktisk landbruk: Arktisk lammekongress 2014

Sauenæringen i Nord-Norge opplever en nedgang. Samtidig viser regionale prosjekt som «Det eventyrlige Vesterålslammet» at det er mulig å få til optimisme og positiv utvikling. Med dette som bakgrunn ble initiativet til et felles nordnorsk arrangement, en Arktisk lammekongress, tatt. 


Publisert 05.07.2016

Arktisk landbruk - Pen potet er sunn potet

Skallkvalitet og knollstørrelse påvirker potetens levedyktighet. Ikke fordi den blir penere, men fordi sterkere og sunnere skall reduserer risikoen for skade og sykdom på poteten. Dette er viktig for lagring av potetene gjennom vinteren og det kan vi påvirke.


Publisert 28.06.2016

Arktisk landbruk – matproduksjon i midnattsol og mørketid

Den nordnorske bonden produserer mat i midnattsol og mørketid. Dette nordnorske klima sammen med topografien og geologien bidrar til å gi råvarene fra det nordnorske landbruket karakter og særpreg. Det gir kvalitetsfortrinn med mulighet for ekstra verdiskaping under begrepet «arktisk landbruk». 


Publisert 24.06.2016

Stor investeringsvilje blant bønder i Nordland

Fylkesmannen i Nordland gjennomførte vinteren 2016 en spørreundersøkelse om Nordlandsbondens forhold til de offentlige investeringsmidlene. Disse midlene er en viktig del av det offentliges bidrag til nyinvesteringer i landbruket. Undersøkelsen avdekket flere interessante forhold, blant annet at det er stor investeringsvilje blant gårdbrukerne i fylket.


Publisert 25.04.2016

Ringvirkning - et verktøy for å tenke nytt om landbrukets rolle i lokal samfunnsutvikling

For de ønsker å jakte etter muligheter i den enkelte kommune, har KS utviklet et verktøy for en spennende og annerledes idèdugnad med utgangspunkt i landbruket. De kommunene som ønsker å bruke verktøyet kan kontakte Fylkesmannen i Nordland for gratis prosesslederhjelp.