Økologisk landbruk

Oppdatert 20.12.2023

I økologisk produksjon blir det stilt ekstra krav til miljøhensyn og dyrevelferd. Økologisk landbruk kan bidra til å gjøre norsk landbruk mer miljøvennlig og bærekraftig, fordi erfaringer fra økologiske driftsformer blir overført til det konvensjonelle jordbruket.

I økologisk landbruk er målet å bruke de lokale og fornybare ressursene på hvert enkelt gårdsbruk og å bevare og forvalte det biologiske mangfoldet og kulturlandskapet. Det blir for eksempel ikke brukt kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemiddel, og regelverket avgrenser hvor mange dyr som kan holdes på et bestemt areal. Økologisk landbruk bidrar dessuten til økt matmangfold og at forbrukerne får tilgang til produkter de ønsker. Debio godkjenner og fører kontroll med den økologiske landbruksproduksjonen. 

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren har som oppdrag å videreutvikle økologisk jordbruk som en del av landbruket i fylket. Oppdraget er forankret i Nasjonal strategi for økologisk landbruk. Strategien har som mål å stimulere til økologisk produksjon som er etterspurt i markedet.

Fra 2020 har fylkeskommunen overtatt ansvar for å støtte utviklingen av økologisk landbruk gjennom forvaltning av tilskudd til regionale tilretteleggingstiltak. Dette er midler som kan tildeles kommuner, organisasjoner, forsknings- og utviklingsinstitusjoner registrert i Enhetsregisteret. Foretak registrert i Enhetsregisteret kan også søke dersom tiltaket har som formål å fremme fellesgoder knyttet til næringsutvikling.

Vis mer

Fylkesmannen i Nordland arbeider for å øke produksjon og forbruk av økologisk mat i fylket.

Mål og strategier for fylkesmannens arbeid med økologisk mat er beskrevet i Økomat - så klart! Strategisk plan for økologisk landbruk i Nordland 2010-2015.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 24.02.2015

Nisjesau til marked i Lofoten og Vesterålen

LofotenMat har gjennomført en kartlegging av produsenter og marked for villsau og økologisk saueproduksjon i Lofoten og Vesterålen. Nå er prosjektrapporten ferdig.


Publisert 08.01.2015

Økologiske skolehager og bærekraftig læring

Samlingsbasert studium for lærere og gårdbrukere. Søknadsfrist 10. mars.


Publisert 24.11.2014

Økologiske fagdager på Dønna - fra potet, grønt og bær til egg og hønsefrikassé

Prosjektet Økologisk i Dønna - Dønna som foregangskommune for et grønt mattilbud på Helgeland innviterer til økologiske fagdager 2.-3. desember.


Publisert 11.11.2014

Muligheter for økologisk gammelnorsk sau på Helgeland

Prosjektet "Økologisk gammelnorsk sau på Helgeland" er avsluttet. Her følger sammendrag av prosjektfunnene.


Publisert 19.09.2014

Nordnorsk økomatpris 2014 går til Toril Bakken Kåven, Nordlysmat AS i Alta

Prisen er på 50 000 kr og overrekkes av fylkesmann i Troms, Bård Pedersen, under SMAK nordnorsk matfestival i Tromsø 19. september.


Publisert 16.09.2014

Nordnorsk økomatpris 2014 overrekkes på SMAK i Tromsø

Fylkesmann i Troms, Bård Pedersen, overrekker Nordnorsk økomatpris 2014 under SMAK nordnorsk matfestival, 19. september.


Publisert 10.04.2014

Nordnorsk økomatpris 2014

Frist for å komme med forslag til vinner av årets pris er 1. august 2014


Publisert 03.04.2014

Hvordan tjene penger på gammelnorsk sau?

Torsdag 10. april arrangeres det i Sandnessjøen et fagmøte om produksjon, slakt og videreforedling av gammelnorsk sau.


Publisert 17.03.2014

Les om økologisk direktesalg i Våronnavisa


Publisert 06.03.2014

Fykesmannens forventinger til kommunens forvaltning på landbruks- og reindriftsområdet

I dag får kommunene i Nordland brev med våre forventinger i 2014.