Høring - søknad om tillatelse til tiltak i forurenset sjøbunn i Horten Indre havn

Høringsfrist:
15. mars 2019

Horten kommune søker den 29.1.2019 om tillatelse etter forurensningsregelverket til tildekking, mudring og deponering av forurenset sediment i Horten Indre havn. Tiltaksarealet er ca. 460 000 kvadratmeter. Arbeidet planlegges gjennomført i 2019/2020, med oppstart høsten 2019. Arbeidets varighet er anslått til inntil 12 måneder. 

Publisert 06.02.2019

Søknadens innhold

Beskrivelse av tiltakene

Sjøbunnen i Horten Indre havn har moderat til svært dårlig tilstand av de prioriterte miljøgiftene polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), polyklorerte bifenyler (PCB), kvikksølv og bly. Spredning av miljøgifter fra sedimentene medfører en uakseptabel risiko for effekter på økosystem og human helse. Horten kommune har miljømål for sjøområdet Horten Indre havn som skal sikre biologisk mangfold og allmennhetens bruk til rekreasjon og friluftsliv. Målet med de omsøkte tiltakene er at forurensning i sjøbunnen i Horten Indre havn skal tas ut av sirkulasjon fra økosystemet.

Tiltaket er basert på en tiltaksplan med langsiktig mål om moderat tilstand i sjøbunnen. Sjøbunnen skal dekkes til over ca. 460 000 m2, noe som skal stanse spredning av forurensning fra områdene med uakseptabel risiko. Det er utført en rekke undersøkelser, blant annet av økologi, vann- og sedimentkvalitet, geoteknikk og eksplosiver. Tiltakene skal detaljprosjekteres, men dette forventes ikke å medføre store endringer for områder utenfor tiltaksområdet.

Tiltaksområder i Horten Indre havn

Massene som skal benyttes til tildekking skal være rene og egnetheten dokumenteres i henhold til Miljødirektoratets retningslinjer for slike masser. Mudring og tildekking forventes å midlertidig fjerne flora og fauna i tiltaksområdet. Selv om tiltakene forventes å ha en negativ biologisk konsekvens på kort sikt, vil de ha en positiv effekt for artsmangfoldet på lang sikt.

Mudrede masser vil primært plasseres i et sjøbunnsdeponi i Horten Indre havn. Ved behov vil også masser leveres til godkjent avfallsmottak. Mudring benyttes kun der det er nødvendig å opprettholde seilingsdyp. Anslått mudrebehov er 40 000 m3.

Tildekking, mudring og deponering skal overvåkes under gjennomføringen av arbeidet slik at spredning av forurensning kan oppdages og nødvendige tiltak iverksettes. Når prosjektet er ferdigstilt vil det bli gjennomført en kartlegging og langtidsovervåking for å dokumentere effekten av de gjennomførte tiltakene, blant annet av tildekkingslagets tykkelse og kjemiske tilstand.

Alt arbeid planlegges i hovedsak gjennomført på dagtid, men det kan også bli behov for å gjennomføre noen av arbeidene nattestid. Retningslinjer og forskrifter som regulerer spredning av støy- og støv vil legges til grunn for arbeidene.

Organisering, kostnader og finansiering

Horten kommune er prosjekteier. I prosjektets styringsgruppe deltar også Forsvarsbygg og Horten Industripark AS. Arbeidet planlegges ferdigstilt i løpet av 2020. Arbeidets varighet er anslått til 8 til 12 måneder og med oppstart høsten 2019.

Tiltaket er estimert til en total kostnad på 163 millioner kroner. Staten finansierer 53 % av denne kostnaden, mens Horten kommune, Forsvarsbygg og lokale bedrifter finansierer de resterende kostnadene.

Behandling av søknad om tillatelse etter forurensningsloven

Når det skal avgjøres om tillatelse skal gis etter forurensningsregelverket, skal det legges vekt på de forurensningsmessige ulempene ved tiltaket sammenholdt med de fordeler og ulemper tiltaket for øvrig vil medføre, jf. forurensningsloven § 11. Det kan også settes vilkår til en tillatelse, jf. § 16. Fylkesmannen plikter også å legge prinsippene i naturmangfoldloven §§ 7-12 til grunn som retningslinjer ved skjønnsutøvelse etter forurensningsloven. Vurderingsgrunnlaget suppleres også av kravene i vannforskriften §§ 4 til 6.

Høring

De mest sentrale saksdokumentene kan lastes ned fra menyen til høyre, eller kan fås ved henvendelse til Miljøavdelingen. Sentrale saksdokumenter vil også legges ut til gjennomsyn i Horten rådhus. Vi viser også til kommunens nettside Ren Indre havn for fullstendig liste over rapporter og utfyllende informasjon om prosjektet.

Eventuelle uttalelser sendes til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, Postboks 2076, 3103 Tønsberg eller sendes til fmvtpost@fylkesmannen.no innen 15. mars 2019. Alle uttalelser vil bli registrert i vår postjournal.