Kvalitetsarbeid i kommunens legetjeneste – SKIL kan bidra
Erfaringer viser at det brukes for lite tid på pasientsikkerhetsarbeid og kvalitetsarbeid i kommunen. Dette ble også trukket frem i evalueringen av fastlegeordningen i 2019. SKIL (Senter for kvalitet i legetjenester) kan understøtte kommuner og fastlegers ansvar for systematisk kvalitetsarbeid.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
SKIL er fra 2021 finansiert over Statsbudsjettet med formål om å tilby systemer for kvalitetsarbeid til alle legetjenester utenfor sykehus inkludert legekontor, kommuneoverleger, legevakt og sykehjem. Senteret tilbyr blant annet følgende kvalitetsfremmende tiltak:
- Kvalitetsseminar:
Et rammeverk hvor kommuneoverlege inviterer fastleger og andre samarbeidspartnere til et heldags seminar. Kvalitetsseminar er godkjent tellende i videre og etterutdanning i allmenn- og samfunnsmedisin etter ny og gammel ordning.
- Kvalitetspakker:
Et tiltak for fastleger som kan fremmes gjennom kvalitetsseminar er kvalitetspakker. Dette er kvalitetskurs tilrettelagt fastlegenes smågruppevirksomhet. Legene samles til 3 gruppemøter over 6-8 måneder hvor de planlegger og følger opp kvalitetsarbeid knyttet til et bestemt tema.
En populær kvalitetspakke nå er «Riktigere bruk av vanedannende legemidler».
I 2020 lanserte Legeforeningens Fond for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet en midlertidig refusjonsordning for fastleger som deltok på kurs i kvalitetsarbeid. Både næringsdrivende fastleger og kommuner med ansatte fastleger kan søke om refusjon for dekking av kostnad ved fravær fra praksis.
SKILs kvalitetsseminar og kvalitetspakker er forhåndsgodkjent under denne ordningen.
Kontaktpersoner
-
Mats Foshaug
Tlf: 33 37 23 81 -
Janne Wikheim Aas
Tlf: 35 58 63 41 / 91 39 19 69