Ny forskrift om smitteforebyggende tiltak mot MRSA
Den 1.april ble en ny forskrift om smitteforebyggende tiltak mot visse antibiotikaresistente bakterier hos svin gjort gjeldende.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
For å beskytte dyr mot smitte med antibiotikaresistente bakterier fra mennesker er personer som har vært i visse situasjoner de siste 12 månedene nå pålagt å bruke beskyttelsesutstyr når de skal ha kontakt med gris, eller er i samme bygning som gris. Personer som kan dokumentere at de har testet negativt for den antibiotikaresistente bakterien MRSA får fritak fra denne plikta.
Bakgrunn
MRSA er en bakterie som kan smitte mellom mennesker og dyr. Bakterier som er resistente mot antibiotika er en global trussel mot effektiv medisinsk behandling, og Verdens helseorganisasjon (WHO) fastslår at dette er en av de største helsetruslene verden står overfor. Infeksjoner som i dag regnes som ufarlige kan igjen bli et alvorlig helseproblem og en hyppig dødsårsak.
Har rammet Trøndelag
For noen år siden ble det påvist MRSA i flere grisebesetninger i Trøndelag, noe som førte til at hele besetninger ble slaktet. Det var Mattilsynet som håndterte hendelsen, dette skjedde blant annet i samarbeid med Fylkesmannens to fagavdleinger på helse- og landbruksområdet.
Kommunen sitt ansvar
Ansvaret for vern mot smittsame sykdommer ligger hos kommunen. Smittevernarbeidet i kommunen skal skje etter en egen smittevernplan.
Gratis testing og behandling
Testing for MRSA av personer skal skje i henhold til MRSA-rettlederen til Folkehelseinstituttet. MRSA er definert som en smittsom sykdom etter smittevernloven. En person har rett til å bli undersøkt når det foreligger mistanke om smitte med MRSA. Utgifter til dekning av legehjelp og behandling dekkes av folketrygden. Dette gjelder selv om vedkommende ikke er medlem i folketrygen.