Stans i laksefiske i Trøndelag

På grunn av kritisk lavt innsig av laks i hele Norge, har Miljødirektoratet vedtatt å stenge for laksefiske i store deler av Trøndelag. 7 vassdrag i fylket stenges for fiske etter anadrome laksefisk, og all kilenotfiske i fylket stenges. I tillegg stenges det for fiske etter laks med stang og håndsnøre i sjøen.  Forbudet gjelder fra 24. juni, og gjelder ut 2024. 

Publisert 24.06.2024

På grunn av svært lave fangster så langt i fiskesesongen kombinert med lavt innsig, har Miljødirektoratet vedtatt å stenge for laksefiske i store deler av landet. Forbudet gjelder for 33 vassdrag og for fjordområder langs hele kysten, til og med Trøndelag, fra og med 24. juni og ut 2024. 

Fiske i vassdrag

Forbudet omfatter fiske etter anadrome laksefisk følgende elver i Trøndelag fra og med 24. juni:

  • Orkla
  • Gaula
  • Nidelva
  • Stjørdalselva
  • Verdalselva
  • Steinkjerelva og Byaelva
  • Namsen

Fiske etter anadrome laksefisk i sjø

Forbudet omfatter fiske etter anadrome laksefisk med kilenot/faststående redskap i følgende fjordområder, fra og med 24. juni:

  • Trondheimsfjorden
  • Åfjord
  • Namsfjorden

Det stenges også for fiske etter laks med stang og håndssnøre i sjøen. Laks som fanges skal skånsomt settes ut igjen umiddelbart. Sjølaksefiskere som har registrert seg skal få beskjed om forbudet på SMS. 

Fiske i 100-meterssonen

På grunn av ny regional forskrift, er det nå ikke lov å fiske i 100-meterssonen. Dette gjelder både for anadrom laksefisk og saltvannsfisk, også for vassdrag som er åpent for fiske.  

Du kan lese mer om de nye reglene her: Nye regler omkring fiske i sjøen i Trøndelag | Statsforvalteren i Trøndelag

Fiske i munningsfredningssonen

Så lenge den ekstraforskriften til Miljødirektoratet gjelder, er det per i dag tillatt å fiske etter sjøørret med stang og håndsnøre i kun 21 munningsfredningssoner i Trøndelag. 

Oversikt over disse ligger her: Forskrift om utvidet påbud om nedsenkning av garn og om fiske ved utløp av vassdrag med anadrome laksefisk, Trøndelag - Lovdata

Bakgrunn for vedtak til Miljødirektoratet

Bakgrunnen for forbudet er svært lavt innsig av laks, både i Norge men også i Nord-Europa. Andre land som Danmark, Irland og Storbritannia rapporterer om lave fangsttall, og i disse områdene er det også iverksatt tiltak.

Innsiget har de siste årene vært lavt, men i år er det lavere enn noen gang. Miljødirektoratet har av den grunn valgt å innføre ekstraordinære tiltak. 

NINA har overvåkingsnøter i Trondheimsfjorden, Namsfjorden og på Kvaløya, med tillatelse fra Statsforvalteren. Disse nøtene overvåker laksen som vandrer inn i fjordene; størrelse, tidspunkt og innslaget av oppdrettslaks. Spesielt er innsiget av mellomlaks og storlaks registrert som lavt. 

Du kan lese mer om dette og se på figurer her: Lakseinnsig til fjordene (nina.no)

Hva skjer videre?

Miljødirektoratet følger nøye med på situasjonen, og dersom det kommer ny informasjon som tilsier at situasjonen bedrer seg vil det være aktuelt å vurdere åpne noen områder igjen. Det vil også bli vurdert om det skal stenges for laksefiske lenger nord enn Trøndelag også. 

Overvåking i forbindelse med rømming på Reitholmen

I etterkant av rømmingen fra oppdrettsanlegget på Reitholmen har Fiskeridirektoratet pålagt Lerøy å bekoste og gjennomføre miljøovervåking og uttak av rømt oppdrettslaks i 21 vassdrag i Trøndelag. Statsforvalteren har gitt tillatelse til Skandinavisk naturovervåking å gjennomføre miljøovervåking og uttak av rømt oppdrettslaks i disse elvene. 

Ulovlig fiske?

Har du observert ulovlig fiske? Tips Miljødirektoratet på deres tipsløsning her: Tips Miljødirektoratet om miljøkriminalitet - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.