Akvakultur

Foto: May Brit Myrholt Gorseth / Statsforvalteren i Trøndelag.
Oppdatert 26.11.2024

Havbruksnæringen produserer trygg, sunn og god sjømat, og skaper viktige arbeidsplasser og verdier. Norge har oppdrett av laks, regnbueørret og andre arter langs hele kysten og på innlandet. Langsiktig vekst i næringen er avhengig av at belastningen på miljøet holdes innenfor akseptable rammer. 

Statsforvalterens oppdrag er å vurdere om oppdrettsanlegget kan komme i konflikt med regionale og nasjonale interesser. Konflikter knyttet til friluftsliv, naturvern, vilt og fiskeinteresser står sentralt i Statsforvalterens  vurdering. Et vilkår for å få tillatelse til å drive fiskeoppdrett, er at det også blir gitt utslippstillatelse etter forurensningsloven. Det er Statsforvalteren som gir slike utslippstillatelser. Det blir også stilt krav til avfallshåndtering og kjemikaliebruk.

Fylkeskommunen har tildelingsmyndigheten og koordineringsansvaret for søknader om akvakulturtillatelser. Fylkeskommunen tar den endelige beslutningen, og gir tillatelse til å drive fiskeoppdrett.

Vis mer

Akvakultur er en viktig næring i Trøndelag som skaper mat, arbeidsplasser og verdier. Langsiktig vekst i næringen er avhengig av at belastningen på miljøet holdes innenfor miljømessig bærekraftige rammer. Statsforvalteren følger opp næringen gjennom forskrift, tillatelser, miljøundersøkelser og tilsyn.

Hva er akvakultur

Akvakultur omfatter oppdrett og dyrking av alle slags organismer i vann, som for eksempel laks, regnbueørret, torsk, blåskjell og tare. 

Forskjellige former for akvakultur: 

Landbaserte anlegg: 

Stamfisk og rogn: Noen anlegg produserer stamfisk. Stamfisk er kjønnsmoden fisk med rogn og melke, som blir brukt til nye generasjoner av fisk. 
 
Settefisk: Samlebetegnelse for oppdrett av ungfisk.  

Smolt: En ungfisk som har smoltifisert seg. Smoltifisering er en metamorfose der laksen skal forberede seg til livet i havet både på utsiden (skifter farge) og på innsiden (tilpasses saltvann). 
Matfisk på land: Anlegg der man ofte har hele produksjonssyklusen på land, egg, smolt, matfisk.

Anlegg i sjø:

Matfisk og stamfisk i sjø: Settefisk settes i nøter/merd i sjøen og fôres opp til matfisk eller stamfisk.

Dyrking av blåskjell og tare: Her i Norge dyrkes tare og blåskjell i hengekulturer som består av et bøyestrekke med horisontale tauverk som holdes oppe av bøyer. 

Akvakultur i Trøndelag

Trøndelag er et stort akvakulturfylke og har en kyststrekning som er godt egnet til akvakultur. 
 
I Trøndelag har vi oppdrett av laks, regnbueørret, torsk, kveite og rensefisk. I tillegg dyrkes blåskjell og tare.  
 
Laks er Trøndelags viktigste eksportvare med salg av slaktet laks i 2022 på 311 492 tonn. Dette utgjør 20% av den norske oppdrettsproduksjonen. (ref: Trøndelag Fylkeskommune).
 
I Trøndelag har vi 233 akvakulturlokaliteter i sjø (2024) og 53 lokaliteter på land (akvakulturregisteret). 
 
Oversikt over lokaliteter som er omsøkt og eksisterer finner du her på hjemmesiden til Fiskeridirektoratet.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 08.05.2024

Nytt forurensningsregelverk for akvakultur i sjø

Nytt forurensningsregelverk for akvakultur i sjø ble vedtatt 2. februar 2024. Det nye regelverket innebærer at oppdrettsnæringen som ny hovedregel går bort fra individuelle utslippstillatelser og over til forskriftsfestede standardvilkår for forurensning.