Vellykka Landbruksøkonomidag i Stjørdal

En del av innlederne sammen med Landbruksdirektør Audhild Slapgård hos Statsforvalteren. F.v. Christina Anton Smedshaug fra Agri Analyse, Jostein Vasseljen fra NIBIO, Peder Skåre fra SpareBank 1 Sør-Norge og Lars Kjuus fra Norsk Landbruksrådgivning. Foto: Marit Nestande / Statsforvalteren i Trøndelag.

Det å ha best mulig kontroll på egne utgifter knyttet til fôr og energi, optimalisere innkjøp og vedlikeholde redskapene sine godt, er alltid viktig – men kanskje særlig nå.

Publisert 27.02.2025

Det var noe av budskapet Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse, ga til de over 100 deltakerne på Landbruksøkonomidagen som Statsforvalteren i Trøndelag, NIBIO og Innovasjon Norge arrangerte tidligere i februar.
I tillegg trakk Smedshaug frem viktigheten av å ha fôrlager som gir fleksibilitet i tilfelle dårlig avlingsår, eller mulighet til å lagre varer ved gunstige innkjøpsbetingelser.
– Den norske landbruksmodellen har greid seg fint gjennom perioden med høyere priser; og vi ligger under snittet for EU i samlet matprisvekst fra 2021 og på linje med Danmark som er lavest av nabolandene våre, sa Smedshaug.

Spennende innlegg

Landbruksøkonomidagen hadde mange spennende innlegg. Prosjektleder i Trøndelag Bondelag, Ingrid Gauslaa Hårstad, fortalte om prosjektet Fra bås til løsdrift i storfeproduksjonen i Trøndelag. Hun fortalte at det i vår vil bli gjennomført kurs spesielt for støtteapparatet i landbruket. Nå gjennomfører de en webinarserie med digitale gårdsbesøk. Det er stor interesse blant gårdbrukere, og de har ca. 100 deltagere på hvert webinar. Prosjektet blir gjennomført i samarbeid med Norsk landsbruksrådgivning, TINE. Innovasjon Norge, Trøndelag fylkeskommune og Statsforvalteren. Gro Aalbu, fagleder for kultur, landbruk og miljø i Oppdal kommune delte sine erfaringer fra det lokale prosjektet de har gjennomført i Oppdal og Rennebu.
Orientering om driftsgranskingene i jordbruket er et fast innslag på Landbruksøkonomidagen. I år la Jostein Vasseljen spesielt vekt på tallene for ammeku og sau. Tallmaterialet Vasseljen presenterte viste at det er store forskjeller i økonomisk resultat både for mindre og store beretninger.
- Det er ikke bare stordriftsfordeler. Det er også mindre besetninger som har godt resultat, fortalte Vasseljen. - De som har et godt økonomisk resultat, klarer å få til større produksjon pr dyreenhet. For sau vil det si at flere lam som når fram til slakt eller livdyr. På ammeku vil de si flere kg til slakt. Det er også kostnadssida. De som et godt resultat har generelt et lavere kostnadsnivå.
Han oppsummerte med at det tyder på at det er en effektiv ressursutnyttelse, god driftsledelse og kostnadseffektiv produksjon hos de bøndene som oppnår de høyeste økonomiske resultatene.

Andre tema på konferansen var statusrapport for landbruket i Rogaland, grønne lån og informasjon om omlegging til SPF-gris og vurderinger omkring det er dyrt å vøre flink bonde.

Nikolai Skreddernes, ung bonde på Skreddernes på Jøa, avsluttet Landbruksøkonomidagen ved å fortelle om sine vurderinger omkring investering i ombygging til ammekufjøs.

Johan Helge Sandberg og Nicolai Skreddernes - Foto Marit Nestande.jpg
Bilde: Nikolai Skreddernes t.h. fra Skreddernes gård på Jøa avsluttet Landbruksøkonomidagen ved å fortelle om sine vurderinger omkring investering i ombygging til ammekufjøs. Her sammen med avdelingsleder for landbruk i Innovasjon Norge i Trøndelag, Johan Helge Sandberg. Foto: Marit Nestande/Statsforvalteren i Trøndelag.

Viktig møteplass

Det var deltagere fra regnskapskontor, kommuner og andre rådgivere som var samlet på Landbruksøkonomidagen på Stjørdal.
En av deltagerne på Landbruksøkonomidagen var Eystein Ystad fra NMBU. Han var fornøyd med det faglige utbyttet av dagen og opplevde dette som en viktig møteplass. Han trakk fram foredraget til Christian Anton Smedshaug som relevant og konkret. Peder Skåre ga som alltid gode og ærlige vurderinger av økonomiske utfordringer ved bruksutbygginger.

Bilde Eystein Ystad.jpeg
Bilde: Eystein Ystad fra NMBU mener Landbruksøkonomidagen er en viktig møteplass. Han har selv jobba med analyse av driftsgranskinger i jordbruket, og syntes Jostein Vasseljen i NIBIO hadde et godt innlegg om lønnsomheten i sau- og ammeku produksjon. Innlegget ga en bra oversikt over variasjonen i inntekter og kostnader mellom bruk, men viste også at det er vanskelig å avdekke de bakenforliggende årsakene til forskjellene i lønnsomhet. Han syntes også innlegget om SPF-gris var nyttig og ny kunnskap for han. I tillegg trakk han fram Nikolai Skreddernes sitt foredrag om ombygging til ammekufjøs.

Arena for faglig påfyll

Landbruksdirektør Audhild Slapgård var møteleder for Landbruksøkonomidagen. Hun mener at Landbruksøkonomidagen både er en viktig arena for faglig påfyll, men også er en årlig møteplass for alle som er opptatt av landbruksøkonomiske spørsmål.

Bilde komiteen.jpgBilde: Landbruksøkonomidagen blir planlagt i et samarbeid mellom Statsforvalteren i Trøndelag, NIBIO, Innovasjon Norge og Trøndelag fylkeskommune. I programkomiteen satt Siv Karin Paulsen Rye og Jostein Vasseljen fra Nibio, Marit Nestande fra Statsforvalteren, John Olav Veie fra Trøndelag fylkeskommune, Johan Helge Sandberg fra Innovasjon Norge og Eivind Vågø fra Statsforvalteren i Trøndelag. Foto: Anstein Lyngstad/Statsforvalteren i Trøndelag.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner