Matglede for barn og unge i Trøndelag – Matriket Midt

Interessen er stor blant kommunene i Trøndelag for å innføre skolemåltid. Fylkesmannen i Trøndelag har mottatt mange søknader fra skoler som vil ta del i satsingen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.09.2018

Skolemåltid er et av flere fokusområder for 0-24 samarbeidet i Trøndelag, og kommunene har i egne prosjektsøknader skissert hvordan de ønsker å jobbe med dette framover.  

Prosjekt skolemåltid startet som et initiativ i Berlin tidligere i år, under Internasjonale Grüne Woche, da Fylkesmannen i samarbeid med Oi! Trøndersk mat og drikke inviterte samarbeidsparter i fylke og kommuner til regionsamling for å diskutere lokal mat og matopplevelser i det nye Trøndelag. Initiativet ble fulgt opp med et arbeidsseminar i juni, for skoleeiere og skoler i Trøndelag, og senere Trønderfrokost i Erkebispegården, der kommuneledelse og sentrale politikere ble invitert med.

Målet er å få på plass piloter som kan bidra til å utvikle bærekraftige modeller for skolemåltid i grunnskolene i Trøndelag. Satsingen er et samarbeid mellom Fylkesmannens tre fagavdelinger innen landbruk, oppvekst- og velferd og helse- og omsorg.

Landbruksdirektør Tore Bjørkli ser meget positivt på det store engasjementet fra kommunene for skolemåltidet, og mener satsingen er viktig også i et landbruksperspektiv.

-           Gjennom satsingen «matglede for barn og unge i Trøndelag» vil vi kunne styrke barn og unges forhold til regionens mangfoldige matproduksjon. Mat er næring og gode smaksopplevelser, men mat er også kultur, historie og tradisjon, påpeker Bjørkli.

Det er mange gode grunner for å innføre skolemat. De viktigste handler om bedre læringsmiljø, sosial utjamning og forebyggende helsearbeid. I «matglede for barn og unge i Trøndelag» vil barn og unges medvirkning være sentralt. I tillegg oppfordres det til bred forankring av de kommunale prosjektene, tverrfaglighet og lokalt perspektiv.

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.