Informasjonsbrev uke 46/2024
Innhold:
- Søknadsfrist for Tilskudd til drift av beitelag (OBB) er 15. november
- Velkommen til digital møteplass - forvaltning fredag den 22. november kl. 9-10
- Tolkningsuttalelse fra KDD om adgang til å fremme innsigelse
- Tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. – unøyaktig sjukmelding
- Mentorordninga i landbruket har søknadsfrist 1. desember
- Få søknader om tilskudd ved produksjonssvikt i Trøndelag i 2024
- Vinnere av Matprisen 2024
- INFO fra andre
- Statsforvalteren i Nordland inviterer til Webinar 25. november om erfaringer med Inn på tunet-satsing
Snarvei til:
- Søknadsfrist for Tilskudd til drift av beitelag (OBB) er 15. november
- Velkommen til digital møteplass - forvaltning fredag den 22. november kl. 9-10
- Tolkningsuttalelse fra KDD om adgang til å fremme innsigelse
- Tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. – unøyaktig sjukmelding
- Mentorordninga i landbruket har søknadsfrist 1. desember
- Få søknader om tilskudd ved produksjonssvikt i Trøndelag i 2024
- Vinnere av Matprisen 2024
- INFO fra andre
Søknadsfrist for Tilskudd til drift av beitelag (OBB) er 15. november
Vi minner om at fristen for beitelag om å søke tilskudd til regionale miljøtilskudd - drift av beitelag - er 15. november i Trøndelag.
Informasjon om regionalt miljøtilskudd i Trøndelag og ordningen tilskudd til drift av beitelag ligger her på våre nettsider: Regionalt miljøtilskudd | Statsforvalteren i Trøndelag og Sau og storfe på utmarksbeite | Statsforvalteren i Trøndelag.
For ordningen “Drift av beitelag” se spesielt §§ 3 og 5 i Forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket, Trøndelag - Lovdata.
Informasjon til beitelagene om hvordan søke tilskudd ligger på nettsidene til Landbruksdirektoratet (Tilskudd til drift av beitelag (OBB) - Landbruksdirektoratet)
På nettsidene til Landbruksdirektoratet under internsidene for forvaltningen finner dere brukerveiledning for kommunens saksbehandling av søknader om tilskudd til drift av beitelag (OBB).
Kontaktpersoner: Eva Dybwad Alstad og Anders Mona
Velkommen til digital møteplass - forvaltning fredag den 22. november kl. 9-10
Tema for møtet er Offentlighetsloven inn mot saksbehandling innenfor landbruksforvaltningen. Innlegg ved Trine Gevingås.
Dette er et tema som er aktuelt for alle uavhengig av hvilken del av landbruksforvaltningen vi er tilknyttet.
Det er sendt ut innkalling til aktuelle deltakere. Har dere, mot formodning, ikke mottatt innkallingen så kontakt oss, så får vi rettet opp det.
Kontaktpersoner: Trine Gevingås og Odd Lutnæs Sakshaug
Tolkningsuttalelse fra KDD om adgang til å fremme innsigelse
Statsforvalteren i Trøndelag mottok den 29. oktober 2024 en tolkningsuttalelse fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD). Uttalelsen var tilsvar til vår henvendelse av 09.04.24 med spørsmål knyttet til adgangen til å fremme innsigelse innenfor 10-årsfristen iht. plan- og bygningsloven § 5-5. Departementet konkluderer med at bestemmelsen ikke er absolutt, da det kan være adgang til å fremme innsigelse dersom det, etter at den gjeldende planen ble vedtatt, har kommet nye styringsdokumenter som det nye planforslaget ikke følger opp.
Les tolkningsuttalelsen på vår hjemmeside.
Kontaktperson: Audhild Slapgård
Tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. – unøyaktig sjukmelding
Det er eit problem i fleire kommunar med at legar ikkje greier å skrive rett yrke i sjukmeldinga. Vi har oppsummert dette slik:
Søknadsperiode inntil 16/17 dagar
Er det søkt berre for dei første vekene, dvs. at søkar uansett ikkje har sjukepengar frå jordbruk, kan de bruke «Vis jordbrukerens inntekter» og også kontakte den avløyste og spørje om denne har andre inntekter. Skriv dette inn i kommentarfelt. De kan også sjekke i løpet av året at det ikkje er dukka opp andre inntekter i «Vis jordbrukerens inntekter».
Søknadsperiode ut over 16/17 dagar
Når det ikkje står bonde/sjølvstendig næringsdrivande på sjukmeldinga, ser de det av «Vis jordbrukerens inntekter» og de kan spørje den avløyste om det finst andre inntektskjelder.
I tillegg bør de hente inn vedtak frå NAV. Vedtak frå NAV er alltid viktig uansett sak da det viser:
- Om søknad om sjukepengar er avslått eller innvilga
- Kvar sjukepengane kjem i frå om det er fleire yrker/næringar som blir lagt til grunn.
- Dagsats sjukepengar.
Håper dette er til hjelp.
Kontaktperson: Anne Solstad
Mentorordninga i landbruket har søknadsfrist 1. desember
Gjennom mentorordninga i landbruket kan nye eller unge produsenter få personlig veiledning i en oppstarts- eller utviklingsfase. Mentorordninga i landbruket innebærer at en fersk bonde, eller den som ønsker å starte en ny produksjon, gjør en formell avtale med en erfaren kollega om å bistå som diskusjonspartner i drifta gjennom ett år. Tilbudet omfatter alle produksjoner, også Inn på tunet, lokal foredling med mer.
Det er Norsk landbruksrådgiving som har ansvar for denne ordningen, og alle mentorpar er tilknyttet en regionkontakt i NLR. I Trøndelag er Torhild Svisdal Mjøen regionkontakt. Det er ikke krav om å være medlem i NLR for å delta i mentorordningen. Dette gjelder både for mentor og ny produsent. Tilbudet er gratis for den nye bonden og mentoren får godtgjøring for arbeidet.
NLR har utarbeidet et informasjonsskriv som kan brukes til å spre kunnskap om ordningen.
Kontaktperson: Gunhild Halvorsen
Få søknader om tilskudd ved produksjonssvikt i Trøndelag i 2024
Vekstsesongen 2024 har stort sett gått bra og det har kommet inn få søknader om tilskudd ved produksjonssvikt i plante- og honningproduksjon. Før søknadsfristen 31. oktober ble det i Trøndelag sendt inn 32 digitale søknader om tilskudd. Av disse søknadene er 25 søknader i vekstgruppe grovfôr, 6 stk. i vekstgruppe bær og 1stk. i vekstgruppe korn og annet frø til modning.
Kommunen har en saksforberedende rolle ved behandling av søknadene. Søknadene er spredt på flere kommuner, og dere må gå inn i Agros for å sjekke innkomne søknader. Det blir ikke gitt melding til kommunens arkiv. Dersom dere har mottatt papirsøknader, må de legges inn i Agros.
De fleste søknadene er grovfôr i foretak med husdyr, og vi minner om at kommunene skal ut å telle fôrlager i alle søknader. I søknadsskjemaet ligger veiledning og noteringsskjema, som kan benyttes ved opptelling. Kommunens behandling av søknad finner dere i pkt 1.8.1 i Rundskriv 2024-32, kommentarer til forskriftene om tilskudd ved produksjonssvikt i plante- og honningproduksjon. Kommunen skal blant annet sjekke at foretaket har rett til produksjonstilskudd for arealene det er søkt tilskudd for.
Vi ber om at sakene gjennomgås så raskt som mulig og oversendes Statsforvalteren helst innen 10. desember. Ta kontakt om dere trenger veiledning.
Kontaktpersoner: Gunhild Halvorsen, Marit Røstad, Linda Nyvoll Antonsen, Eivind Vågø
Vinnere av Matprisen 2024
Debio og Stiftelsen Norsk Mat deler årlig ut Matprisen. Vinnere av Matprisen for 2024 er nå klar:
Matprisen gikk i år til Hanen. Årets formidler gikk til Norges Bygdekvinnelag og årets produsent ble Grindal ysteri.
For dere i kommunal landbruksforvaltning som har representanter for årets vinnere i kommunen så er tiden nå inne for å gratulere!
Les mer om Matprisen her: Vinnere 2024 - Matprisen.
Kontaktperson: Liv Gystad
INFO fra andre:
Statsforvalteren i Nordland inviterer til Webinar 25. november om erfaringer med Inn på tunet-satsing
Inn på tunet-løftet 2 ble gjennomført i fire fylker i Norge og hadde til hensikt å undersøke hvilke barrierer kommunene møter når de skal kjøpe Inn på tunet-tjenester til sine innbyggere. I Nordland har det vært gjennomført pilotprosjekter i fire kommuner som ønsket å teste ut Inn på tunet til elever i grunnskolen. Kommunene som deltok valgte ulike fremgangsmåter og har høstet ulike erfaringer som vi håper kan være nyttige for andre kommuner i Norge som ønsker å tilby Inn på tunet til sine innbyggere.
Hva kan du lære om?
Webinaret innledes kort med en presentasjon av hvordan Statsforvalteren jobbet med pilotprosjektet og la til rette for arbeidet i kommunene, etterfulgt av erfaringene fra kommunene Hadsel, Meløy, Sortland og Vågan.
Kommunene vil bl.a. fortelle om:
- Hvordan de rekrutterte gårdbrukere til å tilby Inn på tunet-tjenester
- Hvordan de forankret Inn på tunet i kommunenes planverk
- Utarbeiding og utlysning av rammeavtaler
- Erfaringer med å tilby Inn på tunet som et allmennpedagogisk- og spesialpedagogisk tilbud til elever i grunnskolen
- Nettverk og interkommunalt samarbeid for å fremme Inn på tunet
Mer informasjon og påmelding finner du her: Kommunenes erfaringer fra det nasjonale Inn på tunet-løftet (webinar) | Statsforvalteren i Nordland
Kontaktperson: Siri Bruem