Informasjonsbrev uke 17/2021

Innhold:

  • BU- og miljøsamling blir 8.- 9. september 2021 – sett av dagene!
  • Kulturlandskapsprisen 2020 er tildelt Ingvild Haga og Jurgen Wegter i Indre Fosen
  • Presentasjoner fra webinar om tilskudd til tiltak i beiteområder
  • Storstilt dugnad for framtidas landbruk i Trøndelag
  • Siste nytt om praktiseringen av jord- og konsesjonsloven
  • Trebyen Trondheim
  • Landbruksplast og ryddeaksjoner
  • Nedlastbart materiale om rekruttering til blågrønt næringsliv, utdanningsinstitusjoner og FoU!
  • Tilskudd for karbon i jord - vi trenger kandidater til utprøving

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 27.04.2021

Snarvei til ukas infosaker:

BU- og miljøsamling blir 8.- 9. september 2021 – sett av dagene!

Etter to utsettelser i 2020, satser vi nå på gjennomføring av BU- og miljøsamling for kommunal landbruksforvaltning høsten 2021.
Bårdshaug Herregård er bestilt til onsdag 8. og torsdag 9. september. Tema som blir tatt opp er jordflytting, nydyrking, investeringer i kulturminner, Inn på tunet bl.a. Mye vil foregå ute i felten.
Invitasjon og program kommer senere.

Kontaktperson: Siri Bruem

 

Kulturlandskapsprisen 2020 er tildelt Ingvild Haga og Jurgen Wegter i Indre Fosen

Statsforvaltaren har tildelt Ingvild Haga og Jurgen Wegter, i Vanvikan i Indre Fosen kommune, kulturlandskapsprisen for 2020.

Prisen blir tildelt for arbeidet dei har gjort og gjer for å registrere, ta vare på og formidle verdiane dei har på småbruket Fagerli, og for å ha skrive og illustrert barneboka «SOS blomstereng».

Med Fagerli Naturgård får dei på ein god måte vist litt korleis eit småbruk var på tidleg 1900, med både bygningar, kulturlandskap og drift.

Vi gratulerer til verdige vinnarar av kulturlandskapsprisen for 2020!

Kontaktperson: Anders Mona 

 

Presentasjoner fra webinar om tilskudd til tiltak i beiteområder

Presentasjonene fra denne ukas webinar for kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag, om sperregjerder og tilskudd til tiltak i beiteområder, den 26. april, er nå tilgjengelig for interesserte. Du finner presentasjonene ved å følge denne lenken 

Kontakt: Eva Dybwad Alstad 

 

Storstilt dugnad for framtidas landbruk i Trøndelag

Tirsdag 20.04.2021 arrangerte Statsforvalteren et innspillsmøte for å få innspill til videre arbeid med Handlingsplan landbruk i Trøndelag. 84 personer deltok på denne storstilte dugnaden! Vi fikk inn mange forslag på konkrete tiltak for en ønsket utvikling for landbruket i Trøndelag som vi tar med i det videre arbeidet med Handlingsplanen.

En skrivegruppe bestående av deltakere fra Statsforvalteren, Innovasjon Norge og Trøndelag fylkeskommune skal i løpet av året utarbeide et forslag til handlingsprogram med konkrete tiltak som skal føre oss fram mot hovedmålet som er skissert for landbruket i fylket vårt i 2030: «Trøndelag – et kunnskapsdrevet landbruk, med bærekraftig produksjon som grunnlag for økt verdiskaping».

«Handlingsplan (HP) for Landbruk i Trøndelag» skal erstatte Regionalt bygdeutviklingsprogram og skal ferdigstilles i løpet av 2021. 

Oppdraget er gitt av Landbruksforum i Trøndelag, og handlingsplanen skal endelig stadfestes av Statsforvalteren før jul 2021. Handlingsplan for Landbruk i Trøndelag vil gjelde fra 1.1.2022.

Mål og delmål utformet i samarbeid med Landbruksforum.

Kontaktperson: Aino Holst Oksdøl 

 

Siste nytt om praktiseringen av jord- og konsesjonsloven

Landbruksdirektoratet har avgjort tre saker som kan være av interesse for kommunal landbruksforvaltning:

Sak 1: To tidligere selvstendige landbrukseiendommer utgjorde en driftsenhet. Det ble søkt om å fradele den ene gården for overdragelse til en sønn. Sønnen skulle flytte til og drive eiendommen, og kommunen la stor vekt på bosettingshensynet. Saken endte med avslag fordi deling vil medføre dårligere ressursforvaltning på sikt, og det ville være mest i tråd med jordlovens formål å holde
arealressursene samlet. Kommunen hadde ikke gitt noen begrunnelse for hvordan hensynet til bosettingen eventuelt skulle gjøre seg gjeldende i denne saken.

Sak 2: Avslag på søknad om fradeling av del av landbrukseiendom for salg som tilleggsareal. Det kom ikke fram hvem som skulle kjøpe de fradelte arealene, og det var derfor ikke mulig å ta stilling til hvorvidt løsningen ville oppfylle jordlovens mål om en god driftsmessig løsning.

Sak 3: Prisvurdering etter konsesjonsloven. Landbrukseiendom med bl.a. 370 dekar fulldyrket jord og bygninger i varierende tilstand. Formål bosetting og drift. Landbrukstakst og kommunens administrative vurdering lå på drøyt 7 000 000. Kjøpesum på drøyt 9 000 000. Først avslått, deretter innvilget.

Ta kontakt dersom dere ønsker å få vedtakene tilsendt!

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Trebyen Trondheim

Mer bruk av tre i bygninger er et viktig bidrag i omstillingen til bioøkonomien og et grønt skifte.

Statsforvalteren i Trøndelag bidrar som aktiv støttespiller i satsinger som Wood Works! Cluster, Tredriverordningen for Trøndelag og Trebyen Trondheim. Slike prosjekter er viktig for bruk av mere tre og verdiskaping med basis i trefiberen i Trøndelag.

Kommunene er også svært viktige i tilretteleggingen for mer bruk av tre.

Les mer om dette og Trebyen Trondheim på nettsida vår

Se også mer om Trebyen Trondheim på nettsida hos Treteknisk

Kontaktperson: Tor-Morten Solem

 

Landbruksplast og ryddeaksjoner

Plast i ulike former er mye brukt i landbruket. Rundballeplast utgjør en stor del av plastbruken i landbruksnæringa, men blir fort et lite velkomment syn i landskapet dersom det blir liggende igjen som rester på et jorde, hengende i trær eller flytende i vassdrag.

Les vår nyhetssak om landbruksplast der vi også informerer om kommunes rolle ved plastforurensing fra landbruket.

Aktuelt akkurat nå er også initiativ fra organisasjonen «Hold Norge rent» som oppfordrer til nasjonal ryddedugnad i perioden 27. april - 5. mai. Frivillige kan da gå inn på “Hold Norge Rent” sin ryddeportal www.ryddenorge.no og registrere hvilket område som det ryddes i. 

Les også om ryddedugnaden på Norges bondelag sine hjemmesider.

Trøndelag bondelag og Naturvernforbundet Trøndelag har invitert sine medlemmer til å delta i ryddejakten førstkommende tirsdag 4. mai.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Nedlastbart materiale om rekruttering til blågrønt næringsliv, utdanningsinstitusjoner og FoU!

I 2020 er det gjennomført et kommunikasjonsprosjekt for økt synlighet og rekruttering til våre blå og grønne utdanninger og næringer. Bio- og sirkulærøkonomi er framtida, og naturressursene i Trøndelag skal forvaltes og brukes på en helhetlig og bærekraftig måte. Til det er vi avhengig av rekruttering til våre primærnæringer!

Prosjektet har utviklet materiale for å nå ungdommer i søkealder, både til videregående skole og høyere utdanning. Målgrupper har også inkludert foreldre og skoleansatte.

Kampanjematerialet er tilgjengelig på https://www.vissteduat.no/materiell 

Kontaktperson: Siri Bruem

 

Tilskudd for Karbon i jord - vi trenger kandidater for utprøving

Prosjektet «Karbon i jord» skal prøve ut tilskuddsordninger som skal stimulere til økt fangst av karbon i jord og eller redusert tap karbon fra jord.

Målet med utprøvinga er å utvikle og å finne ut om det er interesse for nye målretta klimapositive tilskuddsorninger i jordbruket.

Utprøvinga skal gjøres på 20 utvalgte kornbruk i Trøndelag. Vi ser nå etter kandidater som kan være med i prosjektet. 

Les mer om prosjektet og tilskuddsordningen som skal prøves ut på nettsida vår.

Kontaktperson: Anders Mona 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.