Informasjonsbrev uke 15/2021

.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.04.2021

Innhold:

 

Klimatiltak - idéliste for kommunal landbruksforvaltning

Landbruksavdelingen har utarbeidet en idéliste til bruk for landbrukskontorenes arbeid med klimaspørsmål. Listen gir forslag til landbruksrelaterte tiltak, og kan brukes i forbindelse med klima- og energiplaner og i saksbehandling av areal- og inngrepssaker samt tilskuddssaker. Den er ment som et hjelpemiddel til inspirasjon, og ikke en oppdragsliste. Listen inneholder bl.a. eksempler på hvordan man kan konkretisere målsettinger i en klima- og energiplan – dette for å gjøre den mer evaluerbar og forpliktende.

Kommunenes oppgave med å innarbeide tiltak og virkemidler for å redusere utslipp av klimagasser går fram av Statlige planretningslinjer for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning. Kommunene kan selv avgjøre om de vil utarbeide en egen klima- og energiplan eller integrere det i annen overordnet planlegging, eksempelvis kommuneplanen. Statsforvalteren minner om at statlige planretningslinjer skal legges til grunn ved både planlegging etter plan- og bygningsloven (pbl), men også i enkeltvedtak som statlige, regionale og kommunale organer treffer etter pbl eller annen lovgivning.

Klimatiltak - idéliste for kommunal landbruksforvaltning

Kontaktpersoner: Margrethe Halsan, Trond Rian og Ivar Stokkan

 

Tilskudd til avløsning ved sykdom og fødsel mv.

Filmsnutter om sykdomsavløsning i Agros.

Landbruksdirektoratet har laget filmsnutter som viser hvordan en bruker Agros ved sykdomsavløsning. Lenker til filmsnuttene finnes i rundskriv for saksbehandlere på nettsidene til Landbruksdirektoratet under punkt 3, Saksbehandling.

Tidligere versjoner av rundskriv og brukerveiledninger til Agros

Lenker til oversikt over tidligere versjoner av rundskriv og brukerveiledninger til Agros finner du på forvaltningssidene for sykdomsavløsning hos Landbruksdirektoratet, eller ved å åpne denne lenken hos Landbruksdirektoratet

Dette er lagt ut:

  • Utgåtte rundskriv for de siste fem årene
  • Retningslinjer LMD ga, i januar 2017, om hvordan næringsinntektsvilkåret og adgang til å dispensere fra det skulle praktiseres. (OBS. I juli 2018 – endringer i næringsinntektsvilkåret for innehavere av ENK.)
  • Noen versjoner av brukerveiledningen for sykdomsavløsning i Agros

Kontaktperson : Anne Solstad 

 

Våronn og fugleliv

Våronna er ei farlig tid for mange fuglar. Det er viktig at jordbruket gjer det ein kan for å hindra at reirplassar og reir blir øydelagt, kanskje kan vi og legge betre til rette for fuglelivet? Vedlagt er ein video laga av Hå kommune i Rogaland om tiltak ein kan gjera for å ta vare på vipa. Kanskje kommunar med vipe kan sende denne filmen ut til bøndene i kommunen?

 

Kontaktperson: Anders Mona

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.