Lokalmat
Markedet for lokalmat er voksende, og matproduksjonen skal ivareta forbrukernes ønsker om trygg mat, kvalitet, mangfold og miljøvennlig produksjon. Statsforvalteren er pådriver for verdiskaping og næringsutvikling med utgangspunkt i sunn og trygg norsk mat.
Næringsutvikling innen matproduksjon er blant annet knyttet til lokal matkultur, lokale spesialiteter, reiseliv, matkvalitet, folkehelse og kompetanse. Statsforvalteren samarbeider med andre offentlige etater og ulike organisasjoner, og Trøndersk Matmanifest er et viktig utgangspunkt for arbeidet.
Markedet for lokalmat er voksende og det omsettes lokalmat og drikke for 12 mrd. kroner i dagligvarehandel, storhusholdning og direktesalg. Regjeringens mål om en omsetning for 10 mrd. kroner innen 2025, er allerede nådd med god margin. Regjeringen har satt et nytt mål for omsetning av lokalmat på 25 milliarder innen 2035.
Statsforvalteren i Trøndelag jobber for:
- Økt matproduksjon gjennom kompetanse, markedstilgang og nettverk
- Flere lokalmatprodusenter
- Økt bruk av lokal mat i offentlig sektor
- Økt bruk av lokal mat i trøndersk reiseliv
- Bygge stolthet og synliggjøre mat fra Trøndelag
Hurra - Årets Trønderske matfestival 2021 åpner 29. juli
Endelig matfestival - årets vakreste eventyr for de 130 deltagende lokale mat- og reiselivsbedrifter som byr fram det beste regionen har å by på av lokal mat. Torsdag 29. - lørdag 31. juli er de rigget på Torget i Trondheim, i Kongensgate og i Munkegata der publikum gis mulighet til å få oppleve hele Trøndelags matfat.