Informasjonsbrev uke 14/2024
Innhold:
- Krav om melding til kommunen før søknad om tilskudd for produksjonssvikt
- Digital møteplass 5.april - Regenerativt landbruk og jordhelse
- Fylkesnytt fra Trøndelag
- Folkevalgtopplæring – areal- og lovforvaltning
- Info fra NIBIO: Gårdskartaktuelt nr 1/2024
Snarveg til:
- Krav om melding til kommunen før søknad om tilskudd for produksjonssvikt
- Digital møteplass 5.april - Regenerativt landbruk og jordhelse
- Fylkesnytt fra Trøndelag
- Folkevalgtopplæring – areal- og lovforvaltning
- Info fra NIBIO:
Gårdskartaktuelt nr 1/2024
Krav om melding til kommunen før søknad om tilskudd for produksjonssvikt
Det har vært en ustabil vinter der det har vekslet mellom kuldeperioder og mildvær. Dette har ført til isdannelse på enga, noe som kan medføre overvintringsskader og produksjonssvikt. Dersom en stor andel av engarealene er ødelagt, kan avlinga påfølgende sesong bli så redusert at en kan komme inn under ordningen “tilskudd ved produksjonssvikt i planteproduksjon”.
For å ha rett på tilskudd ved produksjonssvikt som følge av klimatiske forhold må det gis melding til kommunen om at skade har oppstått, eller vil kunne oppstå. Kommunen skal ut på stedlig kontroll til minimum 10 % av innmeldte skader. Melding kan gis ved å logge seg inn på skjema på Landbruksdirektoratet sin ordningsside Tilskudd ved produksjonssvikt - Landbruksdirektoratet.
Det er et krav at det blir utført forebyggende og tapsbegrensende tiltak. I dette ligger det at en skal gjøre tiltak som er nødvendig for å få så stor avling som mulig. Ved isbrannskader må enga repareres så tidlig som mulig for å få avling. Egenandel i ordningen er 30 %. Søknadsskjema om tilskudd ved produksjonssvikt finnes også på Landbruksdirektoratet sin ordningsside.
Kontakt: Gunhild Halvorsen
Digital møteplass 5.april - Regenerativt landbruk og jordhelse
Vi minner om fredagens digitale møteplass (kl 9:00-10:00), som omhandler regenerativt landbruk og jordhelse. Vi har invitert med oss Ingrid Gauslaa Hårstad fra Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein. Hun vil snakke om:
Hva regenerativt landbruk er, muligheter for Trønderbonden og eksempler fra Trøndelag
Hva jordhelse er, hvorfor vi snakker om jordhelse og hva Trønderbonden mener er viktig
Klikk her for å bli med i møtet
Kontaktperson: Gunhild Halvorsen
Fylkesnytt fra Trøndelag
Fylkesnytt fra Trøndelag er publisert på nettsidene til regjeringen.no. For dere som ikke fikk det med dere, så finner dere Fylkesnytt her: Fylkesnytt fra Trøndelag 1/2024 - regjeringen.no
Kontaktperson: Audhild Slapgård
Folkevalgtopplæring – areal- og lovforvaltning
I slutten av november gikk vi ut med et tilbud om folkevalgtopplæring innen areal- og lovforvaltning til kommunene på vår hjemmeside.
Vi opplever at det særlig er etterspørsel etter opplæring innen jord- og konsesjonslov, og til nå er dette gjennomført for 12 kommuner. Med bakgrunn i årets tildelingsbrev fra Kommunal- og distriktsdepartementet, der det står at Statsforvalteren skal bidra til at det blir orientert om ny jordvernstrategi i opplæringen for nye kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter etter valget i 2023, har vi også tilbudt påfyll av slik kompetanse. Til nå er dette gjennomført for 7 kommuner. Kommunene er spesielt interessert i å vite mer om hva som er handlingsrommet deres innenfor ulike regelverk. Også for oss er det veldig nyttig å få spørsmål og tilbakemeldinger fra kommunene.
Det er fortsatt mulig å ta kontakt hvis det er interesse for folkevalgtopplæring om areal- og lovforvaltning i din kommune.
Kontaktpersoner: Trine Gevingås og Laila Marie Sorte
Info fra NIBIO: Gårdskartaktuelt nr 1/2024
Oppdatert Arealbruksstatistikk og arealbarometer
Grunnkart for bruk i arealregnskap
Feltkurs i AR5
AR5WEB, neste kurs 17. April