Informasjonsbrev uke 14/2021

.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.04.2021

Innhold

 

Ny dispensasjonsveileder for dispensasjon etter plan- og bygningsloven

Statsforvalteren i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune har i fellesskap laget en ny veileder med følgeskriv for dispensasjon etter plan- og bygningsloven. Denne erstatter tidligere dispensasjonsveiledere. Et utkast ble presentert på Landbrukskonferansen i januar 2021 og denne er nå ferdig.

Veilederen og følgeskrivet er sendt til kommunene og er også lagt på vår hjemmeside. Dette dokumentet ligger nederst til høyre på denne side.

Direktelink til dokumentet her.

Veilederen beskriver blant annet hva som bør legges vekt på ved behandling av dispensasjonssaker, kommunens rolle, hva søknad og vedtak bør inneholde og mulighet for bruk av mindre endring av plan i stedet for dispensasjon. Det er også tatt inn en oversikt over hvilke saker som skal sendes på høring til de ulike høringspartene.

Følgeskrivet er nytt og erstatter ikke kommunenes oversendelsesbrev med blant annet beskrivelse av tiltaket og vurderinger i saken, men skal heretter alltid fylles ut og følge oversendelser i dispensasjonssaker på høring.

Kontaktperson: Laila Marie Sorte

 

Nye digitale løsninger for kvoteordningen for melk

Det er kommet nye digitale løsninger for kvoteordningen for melk. Kommunen vil ha mulighet til å ta ut rapporter over grunnkvoteeigendommer og melkeprodusenter innenfor sitt område, samt tilgang til en digital løsning for å se på detaljer om eiendommer og produsenter.

Ytterligere informasjon blir sendt pr. brev med følgende vedlegg:

Faktaark digital løsning for kvoteordningen for melk

Informasjonsbrev 2021 – kvoteordningen for melk

Den gamle tilgangen mange har hatt til oppslag på melkekvote blir lagt ned. De som har behov for denne tilgangen som heter DISKO_LES må varsle oss om det.

Kontaktperson: Anne Solstad

 

Miljøtilskota for 2020 er no lagt ut på GIS-link

Innvilga miljøtilskot for 2020 er no lagt ut på GIS-link. Her kan alle sjå kvar det er gitt miljøtilskot til i 2020. Vi syns det er bra at folk er inne og ser. Føretaka kan her og få sjå kva areal som er innvilga.

Link til tema miljøtilskot i GIS-link

Kontaktperson: Anders Mona

 

Risikobasert kontroll av produksjonstilskudd 2021 og covid 19.

Kravet om at kommunene skal gjennomføre kontroll av minst 10 prosent av foretakene som har søkt om produksjonstilskudd gjelder også i 2021, uavhengig av situasjonen med Covid-19. Link til rundskriv 2021-6.

Kontroll av produksjonstilskuddssøknader kan skje både ved stedlig kontroll og dokumentkontroll. Det er ikke noe minimumskrav til hvor stor andel av de kontrollerte foretakene som må være kontrollert ved stedlig kontroll. Stedlige kontroller kan gjennomføres også i 2021. Stedlige kontroller må gjennomføres på en måte som til enhver tid tilfredsstiller gjeldende smittevernregler, og som ivaretar egne ansatte og de man skal kontrollere.

Under vurderingen av hvilke kontrolltiltak som er mest effektive, må det nå tas hensyn til smittevern i større grad enn hva som er normalt. Det kan gjøre at kommunen, i større grad enn i et “normalår”, må gjennomføre dokumentkontroll i stedet for stedlig kontroll. Dersom kommunen vurderer at stedlig kontroll kan gjennomføres, er det viktig med en god dialog om ivaretakelse av smittevernreglene med den som skal kontrolleres. Det bør være en omforent plan om gjennomføringen før kontrollinstansen møter opp på stedet.

Landbruksdirektoratet skriver i e-post 26.03.2021: Vi går ikke bort fra 10% kravet. Noen må nok tenke annerledes rundt hvordan kontrollen kan gjennomføres i år. Kommunene bør gjøre så godt de kan, gitt de begrensningene de har under pandemien. For eksempel kan en større del av kontrollen foretas ved dokumentkontroll. Når det gjelder telling av sau hos foretak med veldig mange dyr, så er det forståelig at det blir litt vanskelig å gjennomføre i år. Det kan være enklere å kontrollere sau ved dokumentkontroll i år. De kan kontrollere vanlig jordbruksproduksjon på sau for eksempel. Normalt vil det være en bedre risikovurdering å trekke ut foretak med lav produksjon til risikobasert kontroll sammenlignet med stedlig kontroll hvor man teller sau for å se om oppgitt antall stemmer.

Kontaktperson: Trude Larsen

 

Høring på forslag til forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket, Trøndelag

Med bakgrunn i jordbruksavtalene 2019 innfører Statsforvalteren i Trøndelag miljøtilskudd til "soner for pollinerende insekt" for søknadsomgangene 2021. Dette medfører behov for endring av "Forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket, Trøndelag FOR-2019-04-12-520.

Høringsbrev og forslag til ny forskrift er sendt ut til kommunene.

Dokumentene er også lagt ut på våre nettsider.

Høringsfristen er satt til 18. mai.

Kontaktperson: Anders Mona

 

Risikoavlastning for grøntprodusentene ved mangel på arbeidskraft

Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten har blitt enige om å videreføre utvidelsen av avlingssviktordningen for jordbruket slik at den også for sesongen 2021 omfatter avlingssvikt som følge av mangel på arbeidskraft.

Ordningen ble etablert for sesongen 2020 for å bidra til risikoavlastning for produsentene slik at de setter i gang med planlagt produksjon.

Mer om saken på regjeringen.no

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

BIO-midler igjen til trønderske bedrifter

Bedriftsintern opplæring (BIO) er en støtteordning for små og store bedrifter med omstillingsbehov og mulighet for videre utvikling gjennom kompetansetiltak. I 2021 prioriteres bedrifter som er spesielt rammet av koronasituasjonen.

Så langt i 2021 er det bevilget 2,7 mill av en ramme på 7 mill kr. Ut fra mottatte sluttrapporter fra gjennomførte BIO tiltak, påpekes det en stor tilfredshet og de fleste tiltak har bidratt til stor/meget stor kompetansetilførsel til ansatte i bedriftene som har benyttet BIO ordningen. Søknader behandles fortløpende. Ved henvendelser anbefales bedrifter å ta kontakt med enten sin nærmeste næringshage, inkubator, næringsapparat i kommunen eller næringsselskap, for å få de beste råd for å søke BIO midlene.

Mer informasjon ligger på Tøndelag fylkeskommunes hjemmeside www.trfk.ni/bio

 

Webinar for kommunal landbruksforvaltning om tiltak i beiteområder - sperregjerder


Landbruksavdelinga får en del spørsmål fra kommunene om bruken av tilskudd til tiltak i beiteområder på sperregjerder. Med bakgrunn i dette har vi invitert Landbruksdirektoratet til å gjennomgå regelverket for tilskudd til tiltak i beiteområder spesielt mht sperregjerder.

Gjennomgangen vil foregå på teams mandag 26. April kl. 13-14.00. Klikk her for å bli med på møtet.

Det blir satt av tid til å stille spørsmål og legge fram problemstillinger fra kommunal forvaltning etter innlegget fra Landbruksdirektoratet. Vi ber om å få sendt inn problemstillingene på forhånd, seinest torsdag 22. April.

Informasjon om møtet er lagt ut på våre hjemmesider

 

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Webinar om søknadsprosessen i Agros - påmeldingsfrist 12. april

Landbruksdirektoratet arrangerer webinar for saksbehandlere i Agros den 14. April. Formålet med webinaret er å gi saksbehandlerene kunnskap om hvordan løsningen fungerer for søker slik at det blir enklere å veilede og besvare spørsmål fra søker.

Informasjon og påmelding her. 

Kontaktperson: Anne Solstad

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.