Samfunnssikkerhet og beredskap

Oppdatert 29.05.2024

Alle har et ansvar for å forebygge uønskede hendelser og kriser, og å håndtere disse om de likevel oppstår. Vi må ta forebyggende hensyn i alt fra arealplanlegging i kommunene til HMS-tiltak på den enkelte arbeidsplass. Som innbygger kan du utruste deg til å klare deg selv en uke.

Statsforvalteren er et bindeledd mellom sentrale og lokale myndigheter, og har en selvstendig rolle som pådriver og veileder for arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

I en krisesituasjon er politiet, den ansvarlige fagetaten eller kommunen den viktigste informasjonskilden for innbyggerne. Statsforvalteren kan i noen tilfeller ta et samordningsansvar for krisehåndteringen på regionalt nivå, for å sikre gode og samordnede løsninger mellom aktørene. Fylkesberedskapsrådet er et viktig forum for å ivareta samordningsansvaret. I rådet deltar ledere av offentlige beredskapsetater, kommuner, næringsliv og frivillige organisasjoner. 

Råd om egenberedskap til deg som er innbygger i Norge

Du er en del av Norges beredskap. Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.   

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor at flest mulig er forberedt til å klare seg selv i en uke i en krise. Det er fordi kommuner og nødetatar må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. 

Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du viss vannet forsvinner? Hva viss du ikke får handlet på en uke?

Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. De grunnleggende behovene de første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv en uke, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. 

Sikkerhverdag.no har informasjon om hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager.

Vis mer

Statsforvalterens ansvar for egenberedskap

Statsforvalteren skal ha en forberedt og øvet kriseorganisasjon, som raskt kan etableres for å skaffe oversikt, vurdere situasjonen og etablere kontakt med berørte kommuner og berørte aktører.

Statsforvalteren skal støtte aktørenes håndtering av uønskede hendelser og vurdere eventuelle behov for bistand.

Les mer i Instruks for Statsforvalterens arbeid med samfunnssikkerhet, beredskap og krisehåndtering.

Hva er en krise?

En krise er en hendelse som har et potensial til å true viktige verdier og svekke en virksomhets evne til å utføre sine samfunnsfunksjoner. (St.meld. nr. 17 (2001-2002) Samfunnssikkerhet)

Hva er risiko?

Risiko handler om hva som kan skje i fremtiden og er derfor forbundet med usikkerhet. Usikkerheten knytter seg til om en bestemt uønsket hendelse vil inntreffe og hva konsekvensene av denne hendelsen vil bli. (Nasjonalt Risikobilde 2013. DSB)


Publisert 13.05.2024

Forsvaret skal øve i Salangen, Bardu og Målselv

I perioden 27.-31. mai skal Forsvaret øve i Salangen, Bardu og Målselv kommune. Øvelsen er en skarpskytingsøvelse der inntil 1000 personer deltar.


Publisert 22.03.2024

Ny veileder for samfunnssikkerhet

Her er "Samfunnssikkerhetshjelperen" - en veileder for to fagområder!


Publisert 26.02.2024

Dette må du vite om Nordic Response 24

Tusenvis av norske og allierte soldater skal i mars trene på å forsvare Norden. Det betyr mye trafikk - og noen begrensninger. Her er det du må vite:


Publisert 15.12.2023

Evaluering av flere snøskredhendelser i Troms og Finnmark palmehelga 2023

Evalueringsrapport etter snøskredhendelsene i palmehelga 2023 er publisert. Les mer i denne saken.    


Publisert 29.11.2023

Sikkerhetsklarering og autorisasjon

En sikkerhetsklarering gir anledning til å handtere gradert informasjon. Les mer her om personellsikkerhet og sikkerhetsklarering.


Publisert 27.10.2023

Internasjonalt kurs om sivil beredskap

Regionale representanter fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Statsforvalteren i Nordland, Länsstyrelsene i Västerbotn og Norrbotn og de administrative regionale enhetene i henholdsvis Lapland og Nord-Finland møttes i Umeå denne uken for å lære mer om landenes ulike kriseberedskapssystem og forsterke samvirke mellom regionene. 


Publisert 13.09.2023

Øvelse skal styrke sikkerheten i nord

Krigen i Ukraina, Russlands forhold til NATO og klimaendringene har vært på agenda når representanter fra Norge, Sverige, Finland og USA møttes i Kiruna denne uken.


Publisert 28.05.2020

Forbereder seg på vårflom

Statsforvalteren i Troms og Finnmark er så langt fornøyd med kommunenes forberedelser til en mulig stor vårflom.


Publisert 20.05.2020

Fare for stor vårflom

Det er sannsynlig at det blir stor vårflom i nord. Flommen kan føre til alvorlige skader, varsler Norges vassdrag- og energidirektorat.


Publisert 16.03.2020

Melder stor snøskredfare for Finnmarkskysten

NVE melder faregrad 4 for snøskred for region Finnmarkskysten 16. mars. Vær varsom.