Nordic Response 2024
I mars kommer tusenvis av soldater til Nord-Norge for å øve. Tyngdepunktet for øvelsen på landjorda er i Troms og Finnmark.
Med Nordic Response 24 ønsker Norge og NATO å demonstrere vilje, evne og styrke til å forsvare sitt territorium – og med det å avskrekke en fiende fra å angripe.
Scenarioet for øvelsen er en artikkel 5-situasjon i Europa. Dette viser til det som gjerne kalles Atlanterhavspakten eller den nord-atlantiske traktat fra 1949 – som la grunnlaget for dannelsen av NATO.
Artikkel 5 i traktaten er helt sentral. Den sier blant annet at "partene er enige om at et væpnet angrep mot en eller flere av dem i Europa eller Nord-Amerika skal betraktes som et angrep mot dem alle". Mer om traktaten kan du lese på NATOs hjemmesider.
For publikum i Norge vil øvelsen være synlig fra Bjerkvik i sør, via Indre Troms og videre til Alta og Midt-Finnmark.
Totalt vil i overkant av 20.000 soldater fra 14 land delta.
Du finner utfyllende informasjon om øvelse i vedlagte dokumenter, på norsk, engelsk og samisk.
Forsvaret og sivilsamfunnet
Totalforsvaret er Norges samlede beredskapsressurser – militære og sivile. Konseptet innebærer en gjensidig støtte og samarbeid mellom Forsvaret og det sivile samfunn i hele krisespekteret fra fred via sikkerhetspolitisk krise til krig. I en alvorlig krisesituasjon eller væpnet konflikt vil Forsvarets behov for sivil støtte i form av varer, tjenester, personell og tilgang til infrastruktur overstige ressursene Forsvaret har behov for til daglig.
Sentrale behov for Forsvaret vil være vei-, jernbane-, sjø- og lufttransport (med tilhørende infrastruktur) for forflytning av personell, materiell og forsyninger samt evakuering.
Tilgang på sivile helsetjenester, mer spesialiserte tjenester som vedlikeholds- og ingeniørtjenester, og flere mindre, men viktige «nisjekapasiteter» som for eksempel meteorologiske tjenester, vil være kritisk.
Det vil være behov for en rekke varer, hvor drivstofforsyning (flydrivstoff er en særlig utfordring) for å understøtte transporttjenester og Forsvarets operasjoner, er blant de viktigste.
Både sivile leverandører som understøtter Forsvaret, og til en viss grad Forsvaret selv, er dessuten avhengig av basistjenester som kraftforsyning og i økende grad sivil IKT-infrastruktur og –tjenester.
For DSB er NR24 en reell hendelse – ikke en øvelse. Det vil også være tilfellet for majoriteten av andre sivile aktører i Totalforsvaret.
Kontaktpersoner:
Forsvarets Operative hovedkvarter:
Pressevakt på foh.info@mil.no eller 404 38 083.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap:
presseansvarlig Morten Harangen 41293770,
prosjektleder Guro Hjortland Pedersen, 48132793