Kongeparets fylkesbesøk til Troms

Kongeparet ombord i sjaluppen
Foto: Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff..

Kongeparet besøker i juni Balsfjord og Kvænangen kommuner i Troms for første gang. Presse som ønsker å dekke dette besøket må søke om akkreditering innen 6. juni klokken 16.00  

Publisert 04.04.2025

Besøket starter i Balsfjord 11. juni, der Kongeparet kommer i land med sjalupp fra Kongeskipet på Tennes. Deretter vil programmet i sin helhet foregå på Storsteinnes, med en rekke kulturelle innslag og lokale utstillinger.

Balsfjord kommune har omlag 5500 innbyggere, og er den kommunen i Troms med mest dyrka mark. Balsfjord er et av kjerneområdene for geit, og meieriet i Balsfjord tar imot geitemelk fra hele Nord-Norge. Balsfjord har også en lang historie med fiskeri og ishavsfangst. Mellom 2. mai og 7. juni 1940 hadde Kong Haakon og Kronprins Olav tilhold på hytta Trangen i Balsfjord. Det frie Norge ble styrt herfra. Det ble også holdt statsråd på meieriet på Storsteinnes i Balsfjord, som i år fyller 100 år. 

12. juni ankommer Kongeskipet Norge Kvænangen, og programmet vil i sin helhet foregå i kommunesenteret Burfjord. Også her med en rekke lokale innslag som viser hva Kvænangen har å by på. Kvænangen kommune er Troms fylkes nordligste kommune, og har drøyt 1100 innbyggere. Kommunenavnet er trolig hentet fra ordet kvæn, som er en minoritet med opphav i nordlige deler av Sverige og Finland. Kvænangen er en kommune der primærnæringene jordbruk og fiske alltid har vært viktige, men som for en rekke andre kommuner i nord også har fått økende turisme. Fiskeoppdrett har og blitt en viktig næring.

Troms fylke er landets eneste som både grenser til Sverige og Finland. Fylket gjenoppsto som selvstendig fylke etter tre år som en del av det sammenslåtte Troms og Finnmark fylke. 

Fylket har om lag 170.000 innbyggere og strekker seg fra de slake og frodige dalene i indre strøk til en kyst med tusenvis av store og små øyer. Næringslivet er variert med en stor andel fiskeri og havbruk, samt kraftproduksjon, smelteverk og turisme. Fylket er også reinbeite for både norsk og svensk reindrift, og har landets største militære leire i Indre Troms.

Detaljert program for besøkene vil bli offentliggjort senere.

Kontaktinformasjon Statsforvalteren

Kontaktinformasjon Slottet

Kongehusets offisielle nettsider