Verdens skogdag 21.mars!

Skogen byr på mye, her er en spiselig bjørkemusserogn fra skog i Utsira kommune

21. mars er FNs internasjonale skogdag.
Tema i år er «Skog og mat».

Publisert 21.03.2025

Helt på bærtur?

Mat fra skogen er mer enn bare bark og gress. Norske skoger er et fantastisk matfat uten grenser for hva som kan spises. Våren bringer smakfulle urter, sommeren kryr av søte bær, og høsten byr på de aller beste soppene, gjemt mellom stubber og moseputer. Litt tålmodighet ved et fiskevann kan også resultere i en ørret til middag.

Det fine med å finne eller fange maten selv er at du opplever ting mens du gjør det. Når du fanger noe, føler du mestring. Mestring gir en følelse av tilfredshet og kompetanse som også kan deles med andre.

Beskytt matfatet

Skogen gir flotte delikatesser som beriker hverdagen. I krisetider, når normal matforsyning svikter på grunn av ødelagte avlinger eller krig, blir alternative matvarer fra skogen et nødvendig supplement og en viktig kunnskap å ivareta.

Friluftsloven sikrer at alle har rett til å høste planter, bær og sopp til eget bruk, så lenge det gjøres hensynsfullt og varsomt. Det kan blandt annet innebære å ikke "renske" et område for en matkilde og å kjenne til og følge lokale føringer.

Ved å ta vare på skogen gjennom relevante regelverk for arealendringer og tiltak, sikrer vi en god kilde til mat, opplevelser, kunnskap og biologisk mangfold.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.
Bærekraftsmål 2 - Utrydde sult
Bærekraftsmål 3 - God helse og livskvalitet
Bærekraftsmål 15 - Livet på land