Bli med på Bærekraftsfredag og åpningen av "Rogaland i Tall"

28. februar 2025 markerer en viktig milepæl for Rogaland. Denne dagen lanserer Rogaland fylkeskommune den nye statistikkportalen "Rogaland i Tall", som gir en oversikt over status for FNs bærekraftsmål i fylket og kommunene.

Samme dag skjer en presentasjon av prosjektet Bærekraftsfylket Rogaland under Bærekraftsfredag, et fast månedlig nasjonalt arrangement i regi av det nasjonale bærekraftsnettverket. Temaet for dagen er: "Ikke noe snikk snakk. Gi meg statistikk, takk!"

Publisert 20.02.2025

I forbindelse med Bærekraftsfredag den 28. februar 2025 kl. 12.00 - 13.30 åpner "Rogaland i Tall", en ny statistikkportal som gir innsikt i bærekraftsstatusen for Rogaland og kommunene i Rogaland. Bærekraftsfredag har som mål å fremme kunnskap og samarbeid for bærekraftig utvikling. Arrangementet er åpent for alle via Teams. Bli med på Bærekraftsfredag via lenke i sidemenyen.

Foredragsholdere og temaer

Arrangementet vil inneholde innlegg fra flere nøkkelpersoner:

  • Anette Bærheim, prosjektleder, vil dele historien om bærekraftsfylket Rogaland og betydningen av samarbeid.

  • Heidi Skeiseid, indikatoransvarlig, vil forklare arbeidet med å kartlegge bærekraftsstatus og viktigheten av visualisering.

  • Therese Sivertsen fra KS vil diskutere hvordan kartleggingen kan brukes videre i samarbeid med Bærekraftsløftet.

  • Bente Monica Reilstad fra Randaberg kommune vil presentere kommunens tilnærming til FNs bærekraftsmål.

  • Kristine Enger, fagdirektør hos Statsforvalteren i Rogaland, vil belyse deres rolle og muligheter for videre bruk av kartleggingen.

Hva er Bærekraftsfylket Rogaland?

Bærekraftsfylket Rogaland ledes av Rogaland fylkeskommune og måler status for bærekraftsarbeidet i kommunene, og er en satsing som skal fremme samarbeid for en kunnskapsbasert bærekraftig utvikling. Initiativet bygger på FNs 17 bærekraftsmål og 169 delmål, vedtatt i 2015, og har som mål å styrke virkemidlene og samarbeidet på tvers av sektorer.

Prosjektets faser

Fase 1 (2024-2025): Kartlegging og formidling av bærekraftsstatus i Rogaland
Fase 2 (2025-2026): Kompetanseløft og samarbeid for konkrete løsninger

Samarbeidspartnere

For å lykkes med bærekraftsmålene er sterke partnerskap avgjørende. I fase 1 har prosjektet vært et samarbeid mellom kommunene, Statsforvalteren i Rogaland og fylkeskommunen. I fase 2 styrkes arbeidet gjennom partnerskap med Bærekraftsløftet, et samarbeid mellom NHO, LO og KS.

Økonomisk støtte

Statsforvalteren i Rogaland har tildelt prosjektet betydelig økonomisk støtte:

  • Fase 1: 3 millioner kroner i skjønnstilskudd for oppstart og kartlegging
  • Fase 2: 1,695 millioner kroner i skjønnstilskudd for å løse bærekraftsutfordringer og øke kompetansen

Kommunenes rolle

Kommunene spiller en sentral rolle i å oppnå FNs bærekraftsmål. De er nærmest innbyggerne og har ansvar for mange av de områdene som bærekraftsmålene dekker. Kommunene ønsker indikatorer som viser de største utfordringene, noe som vil hjelpe dem med å prioritere og samarbeide bedre.

Deltakende kommuner

Prosjektet inkluderer kommuner fra hele Rogaland:

  • Nord-Jæren: Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Kvitsøy
  • Haugalandet: Haugesund, Utsira, Karmøy, Tysvær
  • Ryfylke: Sauda, Suldal, Hjelmeland, Strand
  • Jæren: Gjesdal, Time, Klepp, Hå
  • Dalane: Bjerkreim, Eigersund, Sokndal

Bærekraftsløftet

Bærekraftsløftet er et partssamarbeid mellom NHO, LO og KS som støtter regionale bærekraftsinitiativer. Fylkeskommunen deltar aktivt i arbeids- og styringsgruppen, og samarbeider med Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) for å fremme innovative og bærekraftige løsninger.

Veien videre

Med lanseringen av "Rogaland i Tall", og det pågående arbeidet i Bærekraftsfylket Rogaland, står fylket bedre rustet til å møte fremtidens bærekraftsutfordringer. Gjennom samarbeid, kunnskapsdeling og konkrete tiltak, vil Rogaland ta viktige skritt mot en bærekraftig fremtid. Lenke til "Rogaland i Tall" legges ut i sidemenyen så snart den blir åpnet fredag 28. februar 2025.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.