CRPD bør inkorporeres i den norske menneskerettsloven

Bildet er fra en samling hos Statsforvalteren i Rogaland i mai 2024 for CRPD kontaktpersonene i kommunene. Vi testet ut hvor universelt utformet områdene var i nærheten av Statens hus i Stavanger. Vi oppdaget blant annet at det var for kort tid med grønn mann for mange funksjonshindrede når vi skulle krysse over den trafikkerte Lagårdsveien. Foto: Stine Håkonsen

Statsforvalteren i Rogaland mener FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) bør inkorporeres i den norske menneskerettsloven. Kultur- og likestillingsdepartementet har bedt om høringsinnspill til en utredning om inkorporering av CRPD i norsk lov. Vi har nå gitt vårt svar på høringen.

Publisert 06.06.2024

Utvalgets flertall foreslår at konvensjonen inkorporeres i menneskerettsloven. Utvalgets mindretall mener at konvensjonen ikke bør inkorporeres i norsk lov, subsidiært at den bør inkorporeres i likestillings- og diskrimineringsloven.

Vi mener CRPD bør få samme behandling som FNs barnekonvensjon og FNs kvinnediskrimineringskonvensjon, og dermed tas inn i menneskerettsloven. Inkorporering i likestillings- og diskrimineringsloven, eller ingen inkorporering i norsk lov, kan medføre at CRPD bli oppfattet som mindre viktig og «annenrangs». Det er grunntanken i CRPD at de av oss med funksjonshindringer skal behandles likeverdig og med samme respekt og verdighet som alle andre. Da må vi være ekstra bevisste på hvordan vi behandler denne konvensjonen, og konklusjonen bør være at den skal inkorporeres i menneskerettsloven. 

Statsforvalteren i Rogaland mener det er forsvarlig å legge til grunn den forståelsen av konvensjonen som de norske tolkningserklæringene gir uttrykk for. Vi støtter flertallet i at det ikke er nødvendig å presisere Norges forståelse ved lovfesting i inkorporeringsloven.

Statsforvalteren i Rogaland mener det å innfri menneskerettighetene og gjennomføre CRPD i praksis er en vesentlig del av svaret på å bidra til bærekraften i velferdssamfunnet vårt. Funksjonshindrede mennesker vil gjennom dette kunne bidra til å løse problemet med manglende arbeidskraft, bidra til økt verdiskaping og redusere behovet for helsehjelp. Alderssammensetningen i befolkningen gjør at en stadig større del av befolkningen vil møte funksjonshindringer som følge av alderdommens svekkelser i syn, hørsel, bevegelse og kognitiv svikt. I et universelt utformet samfunn vil også den aldrende delen av befolkningen kunne mestre hverdagen bedre selv og dermed ha redusert behov for bistand og helsehjelp. 

Les høringssvaret fra Statsforvalteren i sin helhet via lenke i sidemenyen.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.