«Ungdomslønn» - en ny trygdeordning for unge i NAV?

Fafo har publisert en ny rapport «Velferdsordninger til unge» hvor de har sett på bruk av arbeidsavklaringspenger(AAP) og kvalifiseringsprogram (KVP) blant unge utenfor arbeid og utdanning. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 21.01.2022

Formålet med denne rapporten har vært å frambringe kunnskap om bruken av AAP og KVP til unge ledige under 30 år med nedsatt arbeidsevne.

Unge ledige kan kvalifisere for ulike ytelser og ulike typer av oppfølging fra NAV. I denne rapporten settes det fokus på oppfølgingen av de unge lengst fra arbeidsmarkedet, altså unge med nedsatt arbeidsevne. Disse mottar ofte to typer oppfølging: statlig finansierte arbeidsavklaringspenger, AAP eller kvalifiseringsprogrammet, KVP som er kommunalt finansiert. Fra flere hold har det vært foreslått å øke bruken av KVP til unge ledige. Det antas at større bruk av KVP vil gi mulighet for tettere oppfølging, til å stille større krav til aktivitet, og til å få en bedre overgang til arbeid for unge enn ordningen med AAP.

Viktige funn som presenteres i rapporten er at kravet om nedsatt arbeidsevne på grunn av sykdom eller skade fører unge over på AAP. Til tross for mange positive tilbakemeldinger med KVP, er realiteten at få unge deltar i dette i dag.

Forskerne mener at det er sentralt å finne nye virkemidler i arbeidsinkluderingen av unge som i større grad «bryter» lenken mellom type av inntektssikring og nedsatt arbeidsevne på grunn av helseutfordringer. Basert på funnene i denne studien foreslås det derfor at det opprettes en ny trygdeordning for unge, en ungdomslønn, som ikke har et inngangskrav om helseutfordringer. En slik ordning kan gi mer stabil inntektssikring til unge som ikke har andre rettigheter til inntektssikring enn sosialhjelp eller AAP.

Hensikten med en «ungdomslønn» er å kunne gi unge tett oppfølging, trygg inntektssikring og å vri oppfølgingen av unge ledige vekk fra uhelse og over på unges muligheter og ressurser i arbeidslivet.

 

For å få tilgang til å lese hele rapport 2021:35, se lenke til høyre.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.