Svikt i den kommunale omsorgstenesta i den såkalla «Kampen-saka»

Fylkesmannen i Rogaland  har no avslutta den tilsynsmessige oppfølginga etter den såkalla Kampen-saka. Dette er saka der den omsorgstrengande Jonny Andre Risvik i 2010  døydde etter å ha vorte mishandla av ein vennegjeng i Kampens gate i Stavanger.

Fylkesmannen konkluderer med at Jonny Andre Risvik ikkje fekk forsvarleg oppfølging frå kommunen.  Det vert også peikt på svikt  når det gjeld ein av dei  som deltok i mishandlinga som førte til at Risvik døydde.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.05.2014

Føremålet med tilsynet var å kartlegge om dei involverte  fekk forsvarlege helse- og omsorgstenester frå Stavanger kommune.  Hovudkonklusjonen er at  kommunen burde ha vore meir aktiv i å tilby tenester som  fleire av brukarane hadde behov for og som dei samtykte til. Fylkesmannen kan ikkje sjå at  det var manglande heimel i lovverket, til dømes til bruk av tvang, som førte til bristen i tenestene.

Brevet som i dag er sendt til Stavanger kommune, tek for seg  tenestene som vart tilbydd fem brukarar.

Fylkesmannen har kome til fylgjande konklusjonar:

Brukar A:  «..fikk forsvarlige tjenester etter kommunehelsetjenesteloven, sosialtjenesteloven og lov om sosiale tjenester i NAV.»

Brukar B:  «..fikk oppfylt sine rettigheter etter lov om barneverntjenester.»

Brukar C  «..hadde fått vedtak på forsvarlige tjenester, men Stavanger kommunes oppfølging var ikke forsvarlig etter kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven.» 

Brukar D: «…fikk forsvarlige tjenester etter lov om sosial tjenester og sosiale tjenester i NAV, men ut fra ******* relativt svake fungering, mener Fylkesmannen at Stavanger kommune burde hatt en klar strategi på hvordan ***** skulle følges opp med bolig og tjenester når de valgte å si han opp fra den kommunale boligen. Fylkesmannen kan ikke se at Stavanger kommune vurderte konsekvensene av oppsigelse av bolig.»

Brukar E: «...ble ikke forsvarlig fulgt opp av Stavanger kommune, ved at han ikke fikk tildelt tjenester som han faktisk hadde behov for. Fylkesmannen finner også at kommunen i løpet av våren 2010 kunne gjort mer for å hjelpe ***** med å skaffe egen bolig, uten at vi kan se at kommunen på dette punktet har handlet i strid med loven.»

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.